Waar u op moet letten bij het kiezen van incontinentieondergoed

Het kiezen van het juiste formaat beschermend ondergoed of luiers voor volwassenen is van cruciaal belang, niet alleen voor het draagcomfort, maar ook om te waarborgen dat het product effectief functioneert. Goed passende slips en beschermend ondergoed kunnen meer comfort en zelfvertrouwen bieden bij sociale activiteiten, zoals uitgaan met vrienden en romantische partners, en kunnen de overlast voorkomen die gepaard gaat met slecht zittend ondergoed.

Gezien de vaststelling dat tot wel 80% van de mensen met incontinentie de verkeerde maat draagt, is een eenvoudige handleiding opgesteld om te leren hoe je de juiste pasvorm kunt vinden, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je beschermend ondergoed.

Waarom de Juiste Maat Volwassenenluier Belangrijk Is

Een juiste pasvorm is cruciaal voor de effectiviteit van incontinentieondergoed en luiers voor volwassenen. Wanneer ondergoed te strak zit, kan dit lekkage van vloeistoffen tot gevolg hebben, waardoor kleding bevlekt raakt. Strak ondergoed kan daarnaast schuren veroorzaken, in het bijzonder bij de beenopeningen, en kan irritatie aan de huid veroorzaken door urine en ontlasting te dicht op de huid te houden. Te strak ondergoed kan zelfs de circulatie in de benen of liesstreek beïnvloeden, wat pijn of ongemak kan veroorzaken.

Aan de andere kant kan ondergoed dat te los zit, de vloeistoffen niet opvangen voordat deze langs de beenopeningen lopen. Los ondergoed kan eveneens lekkage veroorzaken bij de taille als er een ongeluk gebeurt tijdens het liggen. Te groot ondergoed kan bovendien omvangrijk zijn, zichtbaar zijn onder kleding of opkruipen tijdens het lopen, wat knellingen en schuring kan veroorzaken.

  • Te Strak:

    • Risico op doorlekken
    • Schuren en irritatie
    • Mogelijke circulatieproblemen
  • Te Los:

    • Ineffectief in vloeistofopvang
    • Risico op lekkage bij taille en beenopeningen
    • Kan zichtbaar zijn onder kleding of ophopen

Hoe Incontinentieondergoed en -luiers Moeten Passen

De pasvorm van incontinentieondergoed en -luiers is essentieel voor comfort en doeltreffendheid. Zij moeten goed aansluiten op de taille en rondom de benen zonder de huid te snijden of rode strepen achter te laten.

  • Comfort: De luiers mogen niet knellen, ophopen of ongemak veroorzaken bij beweging.
  • Bewegingsvrijheid: Gebruikers moeten vrij kunnen bewegen zonder dat er plooien of gaten ontstaan.
  • Droogheid: Als de bescherming lekt, duidt dit op een slechte pasvorm.

Een juiste pasvorm draagt bij aan zowel het comfort van de drager als de effectiviteit van de incontinentiebescherming.

Tekenen Dat U De Verkeerde Maat Product Heeft

Wanneer beschermend ondergoed goed past, zou u het moeten kunnen dragen zonder dat u het merkt. Als u echter last heeft van onderstaande problemen, kan het tijd zijn om een andere maat of stijl te vinden:

  • Veelvuldige lekkages: Dit probleem doet zich voor als het ondergoed te groot is, waardoor de beenelastieken niet strak tegen de huid aanliggen en urine niet ingesloten wordt. Dit kan echter ook plaatsvinden als het ondergoed te klein is, waardoor het kan scheuren, of als vloeistof uit de absorberende kern wordt geperst omdat het te strak zit.

  • Schuring: Als ondergoed te nauw is, zullen waarschijnlijk de beenelastieken in uw dijen snijden, wat roodheid en irritatie veroorzaakt. Is het te los, dan kan het materiaal ophopen en wrijving veroorzaken tussen uw benen of op andere plekken waar het materiaal samenkomt.

  • Pijn of beperkte bloedcirculatie: Dit wijst erop dat uw ondergoed te klein is. Indien u tintelingen of gevoelloosheid rond uw middel voelt, of pijn heeft bij het dragen van het ondergoed (voornamelijk bij mannen), dan zit het te strak.

  • Overmatig materiaal zichtbaar: Wanneer er duidelijk zichtbare bulk onder uw broek zichtbaar is, of als er extra materiaal uitsteekt buiten uw gewone kleding, is dit een teken dat uw broekje te groot is. Goed passend beschermend ondergoed moet discreet onder uw kleren passen zonder op te hopen tijdens het lopen.

Veelvoorkomende misvattingen over de maatvoering van incontinentieproducten

Het kiezen van de juiste maat incontinentieproducten is essentieel voor comfort en effectiviteit. Er zijn echter een aantal misvattingen die vermeden moeten worden:

  • Grootte staat gelijk aan absorptievermogen: Dit is onjuist. Het absorptievermogen van incontinentieondergoed wordt bepaald door het aantal absorberende kernen, niet door de maat. Ongeacht of het ondergoed klein of extra groot is, het aantal vloeistoffen dat het kan vasthouden blijft gelijk, bijvoorbeeld tot vier kopjes vloeistof.

  • Stijlen voor mannen en vrouwen zijn identiek: Ook dit klopt niet. Mannen- en vrouwenondergoed verschilt in snit om aan de verschillende anatomische behoeften te voldoen. Als een unisex product oncomfortabel is, kan men beter op zoek gaan naar merken die specifieke ontwerpen voor mannen of vrouwen aanbieden.

Hoe de Juiste Maat Incontinentieproducten te Meten

Bij het selecteren van incontinentieondergoed is het cruciaal om de juiste maat te kiezen voor een optimale pasvorm. Volg deze stappen:

  • Gebruik een meetlint en plaats deze rond uw middel, op hetzelfde niveau als uw navel.

Voor middelmeting:

  • Vergelijk de verkregen omtrek met de maattabel van het gekozen merk incontinentieondergoed.

Voor heupmeting:

  • Als uw heupen breder zijn dan uw taille, meet dan de heupomtrek op het breedste punt van de heupen.
  • Gebruik deze meting bij het raadplegen van de maattabel.

Vallen uw afmetingen tussen twee maten in, bijvoorbeeld tussen medium en large, dan kunt u aanvullende maatrichtlijnen controleren:

  • Beoordeel uw lengte en gewicht volgens de maattabel van het merk, vaak aangeboden in de productbeschrijving.
  • Deze gidsen bieden aanvullende details om tot de best passende maat te komen.

Een correcte maat zorgt voor comfort en zekerheid, dus neem de tijd om deze eenvoudige stappen te volgen voor een gepaste keuze.

Maattabel van Wegwerpbroekjes van Robin

Bij het kiezen van incontinentieproducten is het van essentieel belang om de juiste maat te vinden voor optimaal comfort en bescherming. Robin begrijpt dit en biedt daarom een divers scala aan maten voor hun wegwerpbroekjes, geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Deze maten zijn:

  • Klein/Middelgroot
  • Groot
  • Extra Groot
  • XXL

De maatvoering is hoofdzakelijk gebaseerd op de taille- of heupomvang van de gebruiker. Indien men twijfelt tussen twee maten, kunnen de lengte- en gewichtstabellen helpen om de meest geschikte maat te vinden.

De pasvorm van de producten kan variëren afhankelijk van het merk en de stijl, zoals:

  • Sluitende luierbroekjes met tabs
  • Herbruikbaar ondergoed
  • Wegwerp ondergoed

Het is aanbevolen om meerdere stijlen te proberen om de perfecte pasvorm te vinden. Veel merken bieden proefpakketten aan, waardoor het gemakkelijker is om een goed passend product te vinden zonder een grote investering vooraf. Daarnaast staat Robin klaar om te helpen bij het aanpassen van de maat indien het eerste gekozen pakket niet ideaal past. Een starterpakket is beschikbaar voor degenen die de blaasbeschermingsquiz hebben voltooid om hen op weg te helpen.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
verkoudheid griep en urine-incontinentie

Het verband tussen verkoudheid, griep en urine-incontinentie

Incontinentie komt vaker voor als je verkouden of grieperig bent. Deze tips voor urine-incontinentie tijdens het griepseizoen kunnen helpen. Als jij of je naaste last heeft van incontinentie, dan w...

Hoe genieten van zwembad en strand met incontinentie

Genieten van zwembad en strand met incontinentie met deze 4 tips

Als je last hebt van incontinentie, vind je het misschien ontmoedigend of moeilijk om te gaan zwemmen op het strand of in het openbare zwembad. Gelukkig zijn er tips die je kunt proberen om je veel...

nadruppelen

De Oplossing voor Nadruppelen bij Mannen

Wat is Nadruppelen? Nadruppelen is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Na het plassen blijven er vaak enkele druppels urine achter. Dit kan ongemakkelijk en gênant zijn. Waarom druppel ik na? I...