Het verband tussen verkoudheid, griep en urine-incontinentie

verkoudheid griep en urine-incontinentie

Incontinentie komt vaker voor als je verkouden of grieperig bent. Deze tips voor urine-incontinentie tijdens het griepseizoen kunnen helpen.

Als jij of je naaste last heeft van incontinentie, dan weet je dat dit op elk moment van de dag of nacht kan gebeuren.   Hoewel een aantal strategieën op het gebied van leefstijl en medicatie nuttig kunnen zijn bij het beheersen van incontinentie, zijn er ook een aantal factoren die kunnen leiden tot meer incontinentie waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan verkoudheid of griep!   Lees verder voor onze tips voor urine-incontinentie tijdens het griepseizoen.

Waarom is er een verband tussen verkoudheid en incontinentie?

Als we verkouden zijn, is het normaal dat we niezen en hoesten als gevolg van de infectie. Dit kan direct druk uitoefenen op de blaas door de verhoogde druk op de buik, wat leidt tot verder urineverlies en een gebrek aan controle bij het plassen of de stoelgang.

Verstopping en een loopneus kunnen een kip-ei-situatie creëren waarbij hoe moeilijker het is om te ademen, hoe meer we waarschijnlijk zullen hoesten of niezen, waardoor die voortdurende druk op de buik ontstaat. Als je echter verkoudheidsmedicijnen zonder recept gebruikt, zoals decongestiva, kun je ook last krijgen van bijwerkingen zoals vaker moeten plassen, waardoor er parallelle problemen met incontinentie ontstaan.
Naast de drukverhoging kunnen infecties en ontstekingen ook leiden tot het ontstaan van incontinentie. Het is een minder bekend feit dat de urinewegen en de blaas zelf het risico lopen om geïnfecteerd te raken tijdens een verkoudheid. Net als elk ander deel van ons lichaam dat geïnfecteerd raakt, kan dit de reguliere processen verstoren, met als gevolg verhoogde aandrang, frequentie van incontinentie-incidenten en urineverlies.

Veelvoorkomende oorzaken van incontinentie-incidenten

Incontinentie kan worden veroorzaakt door een breed scala aan factoren. Dit kan het moeilijk maken om een aanpak te vinden die past bij je individuele incontinentiebehoeften, omdat wat goed werkt voor de ene persoon misschien niet geschikt is voor de andere. Maar door te begrijpen welke factoren tot een toename van incontinentie kunnen leiden, kun je de hulpmiddelen en hulpbronnen vinden die nodig zijn om de impact op je dagelijkse activiteiten tot een minimum te beperken.

Specifieke voedingsmiddelen en dranken:

Veelvoorkomende triggers voor incontinentie zijn waarschijnlijk al te vinden in je koelkast en voorraadkast. Gekruid eten, zure ingrediënten en cafeïne zijn waarschijnlijk de boosdoeners voor meer incontinentie. Deze voedingsmiddelen en dranken kunnen zowel de blaas als de urinewegen irriteren, waardoor de aandrang en frequentie van urineren of stoelgang toenemen.3 Als je de druk op je blaas wilt verlichten, kun je deze voedingsmiddelen en dranken het beste zo veel mogelijk beperken.

Als je verkouden bent en last hebt van verhoogde incontinentie, let dan op het eten en drinken dat je tot je neemt. Als je weet welke dingen je uitlokt, kan dat helpen om je incontinentie te verlichten terwijl je uitrust en herstelt.

Stress:

Onwel zijn kan op zichzelf al stress veroorzaken. Helaas kan deze verhoogde toestand leiden tot verergering van incontinentiesymptomen, dus het is belangrijk om je stress te minimaliseren als je van een verkoudheid af probeert te komen.
Stress kan leiden tot het aanspannen van de spieren in het bekkengebied, waardoor ze de urine moeilijker in de blaas kunnen houden. Wanneer ons lichaam gestrest is, geeft het een mengsel van hormonen af, waaronder adrenaline, dat leidt tot het aanspannen van de spieren. Het resultaat kan een toename zijn van de aandrang en de frequentie van het plassen, maar ook meer moeite om de aandrang om te plassen te weerstaan.

Verkoudheids- en griepmedicatie:

We grijpen vaak naar verkoudheids- en griepmedicatie als we beseffen dat we verkouden zijn geworden. Hoewel deze medicijnen kunnen helpen om de intensiteit van de verkoudheids- en griepsymptomen te verminderen (en je lichaam te ondersteunen terwijl het werkt om de infectie kwijt te raken), kan een bijwerking zijn dat je vaker last krijgt van incontinentie.
Decongestiva en antihistaminica zijn twee van de meest gebruikte receptvrije medicijnen tegen verkoudheid en griep. Helaas kunnen ze leiden tot meer plassen, waardoor er vaak meer druk op de blaas komt te staan terwijl deze midden in de strijd tegen een infectie zit.

Sommige medicijnen kunnen ook een droge mond veroorzaken, wat kan leiden tot uitdroging. Urine wordt geconcentreerder als het lichaam uitgedroogd is, waardoor de blaas verder geïrriteerd raakt.

Je apotheker of huisarts zal je adviseren over welke medicijnen tegen verkoudheid en griep je het beste kunt gebruiken om je verkoudheidssymptomen te bestrijden, terwijl je er ook voor zorgt dat je zo min mogelijk bijwerkingen hebt die tot verdere incontinentieproblemen kunnen leiden. Als je andere medicijnen gebruikt die verband houden met incontinentie of een onderliggende aandoening, is het belangrijk om advies te vragen aan een zorgprofessional voordat je nieuwe medicijnen gaat gebruiken.

Hoe ga je om met incontinentie als je ziek bent?

Met incontinentie omgaan terwijl je ook nog eens verkouden bent kan een hele uitdaging zijn, omdat meerdere symptomen je aandacht opeisen. Je hebt al weinig energie en nu vraagt je lichaam ook nog om meer energie!

Door een aantal eenvoudige strategieën toe te passen, kun je de gezondheid en het welzijn van je lichaam ondersteunen terwijl het vecht tegen de infectie en op weg is naar herstel.

Deze strategieën omvatten:

  1. Blijf gehydrateerd. Water is een van de beste en eenvoudigste middelen om een verkoudheid te bestrijden. Vloeistoffen helpen om de urinewegen te spoelen en ontstekingen te verminderen.
  2. Richt je op je voeding. Verwarmende, helende maaltijden zijn essentieel om een verkoudheid onder controle te houden en incontinentie tot een minimum te beperken. Blijf uit de buurt van prikkelende voedingsmiddelen en dranken, zoals pittig of zuur voedsel en cafeïne, omdat deze je incontinentie waarschijnlijk verergeren.
  3. Kies je medicijnen zorgvuldig. Je huisarts zal je adviseren welke medicijnen helpen om je blaasspieren te ontspannen (waardoor je gemakkelijker urine kunt ophouden) en tegelijkertijd de infectie van de verkoudheid bestrijden.
  4. Oefen je Kegels. Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om de kracht van je bekkenbodem op te bouwen als voorbereiding op een ziekte of infectie. Je kunt deze oefeningen op elk moment en op elke plaats doen omdat ze zo discreet zijn, dus door ze in je gewone oefenroutine op te nemen, kun je je voorbereiden op je volgende verkoudheid of griepinfectie.

Deze strategieën kunnen ook heel nuttig zijn als je op zoek bent naar manieren om dagelijks met incontinentie om te gaan, met of zonder verkoudheid. Door een breed scala aan keuzes in levensstijl en preventieve maatregelen te combineren, kun je de frequentie of intensiteit van incontinentie-incidenten wellicht verminderen.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
verkoudheid griep en urine-incontinentie

Het verband tussen verkoudheid, griep en urine-incontinentie

Incontinentie komt vaker voor als je verkouden of grieperig bent. Deze tips voor urine-incontinentie tijdens het griepseizoen kunnen helpen. Als jij of je naaste last heeft van incontinentie, dan w...

Hoe genieten van zwembad en strand met incontinentie

Genieten van zwembad en strand met incontinentie met deze 4 tips

Als je last hebt van incontinentie, vind je het misschien ontmoedigend of moeilijk om te gaan zwemmen op het strand of in het openbare zwembad. Gelukkig zijn er tips die je kunt proberen om je veel...

nadruppelen

De Oplossing voor Nadruppelen bij Mannen

Wat is Nadruppelen? Nadruppelen is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Na het plassen blijven er vaak enkele druppels urine achter. Dit kan ongemakkelijk en gênant zijn. Waarom druppel ik na? I...