Wat kan ik doen tegen veel plassen, vooral 's nachts

veel plassen 's nachts

Waarom moet ik zo vaak plassen, vooral ‘s nachts?

Veel plassen, ook bekend als polakisurie, en ’s nachts plassen, oftewel nycturie, komen vaker voor bij mannen naarmate ze ouder worden. Meestal worden deze klachten veroorzaakt door een vergroting van de prostaat.

De oorzaak: prostaatvergroting

Een vergrote prostaat kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. In de meeste gevallen, vooral wanneer er klachten zijn zoals vaak plassen, gaat het om een goedaardige vergroting. Prostaatkanker, de kwaadaardige variant, veroorzaakt in de vroege stadia meestal geen symptomen.

Slappe straal en meer aandrang

Een goedaardige prostaatvergroting hoort bij het ouder worden van de man. Bij elke man wordt de prostaat na verloop van tijd groter. Deze vergroting kan leiden tot een slappe urinestraal omdat de prostaat de plasbuis dichtdrukt. Ook kan een vergrote prostaat zorgen voor meer aandrang, omdat de blaas vaker geprikkeld wordt om te plassen.

Druk van middenkwab op blaasbodem

Meer aandrang ontstaat vooral wanneer er een middenkwab van de prostaat groeit die de blaasbodem indrukt. In de blaasbodem zitten sensoren die de hersenen een signaal geven om te plassen.

Veel plassen, wel of niet behandelen?

Aan een goedaardige prostaatvergroting zelf kan niet veel worden gedaan; het is een natuurlijk proces. Er zijn echter wel behandelingen beschikbaar, zoals medicijnen die de groei van de prostaat remmen of de prikkeling en aandrang verminderen. Deze medicijnen werken meestal goed in het begin, maar op lange termijn kunnen ze minder effectief worden omdat de prostaatgroei niet volledig kan worden gestopt.

Elke man ervaart het anders

Wanneer en hoe een goedaardige prostaatvergroting klachten geeft, verschilt per man. Sommige mannen krijgen eerder klachten dan anderen. Er is geen directe relatie tussen de grootte van de prostaat en de ernst van de klachten. Echter, een prostaat middenkwab die de blaasbodem indrukt, kan meer uitgesproken klachten veroorzaken.

Tips tegen vaak plassen

Wat kunt u zelf doen om vaak plassen te verminderen?

  • Verspreid uw vochtinname gelijkmatig over de dag en avond.
  • Drink 's avonds niet te veel en vermijd koffie en alcohol vlak voor het slapengaan.
  • Een gezonde levensstijl is altijd aan te raden, niet alleen voor uw prostaat maar voor uw hele lichaam.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
verkoudheid griep en urine-incontinentie

Het verband tussen verkoudheid, griep en urine-incontinentie

Incontinentie komt vaker voor als je verkouden of grieperig bent. Deze tips voor urine-incontinentie tijdens het griepseizoen kunnen helpen. Als jij of je naaste last heeft van incontinentie, dan w...

Hoe genieten van zwembad en strand met incontinentie

Genieten van zwembad en strand met incontinentie met deze 4 tips

Als je last hebt van incontinentie, vind je het misschien ontmoedigend of moeilijk om te gaan zwemmen op het strand of in het openbare zwembad. Gelukkig zijn er tips die je kunt proberen om je veel...

nadruppelen

De Oplossing voor Nadruppelen bij Mannen

Wat is Nadruppelen? Nadruppelen is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Na het plassen blijven er vaak enkele druppels urine achter. Dit kan ongemakkelijk en gênant zijn. Waarom druppel ik na? I...