Vaak Plassen, Moeilijk Plassen en Plasproblemen bij Mannen: Wat Je Moet Weten

vaak plassen, moeilijk plassen en plasproblemen bij mannen

Veel mannen ervaren een toename in vaak plassen naarmate ze ouder worden. Maar wat betekent vaak plassen precies? Als u ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag drinkt, is het normaal om 5 tot 8 keer per dag te moeten plassen. Moet u echter veel vaker plassen en kunt u eenmaal op het toilet aangekomen slechts een kleine hoeveelheid urine produceren? Dan spreken we van vaak plassen. De medische term hiervoor is pollakisurie.

Wat Zijn Veelvoorkomende Plasproblemen bij Mannen?

Plasproblemen bij mannen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. De meest voorkomende problemen zijn:

1. Vaak plassen (Pollakisurie)

Veel mannen ervaren de behoefte om vaak te plassen, zowel overdag als 's nachts (nycturie). Dit kan leiden tot slaapstoornissen en een verminderde levenskwaliteit.

‘s Nachts vaak plassen

Als mannen vaker naar het toilet moeten, merken ze dat meestal ook 's nachts. Vanaf je vijftigste is het heel normaal om 's nachts een keer op te moeten staan voor een plas, of misschien zelfs twee keer als je wat ouder bent. Maar als je steeds vaker 's nachts moet plassen, kan dat je nachtrust flink verstoren.

Het kan ontzettend vermoeiend zijn als je steeds wakker wordt omdat je naar het toilet moet. Vooral als je nog werkt, kan dit behoorlijk lastig zijn. Nycturie is de medische term voor dit nachtelijk plassen. Bij nycturie moet je regelmatig twee keer of vaker 's nachts naar het toilet.

2. Moeilijk plassen bij de man

Moeite met plassen kan zich uiten in een zwakke urinestraal, het gevoel dat je moet persen om te beginnen met plassen of een vertraagde start van de urinestroom.

3. Onvolledige Lediging van de Blaas

Het gevoel dat de blaas niet volledig geleegd is na het plassen kan leiden tot een constante drang om te plassen en ongemak in de onderbuik.

4. Urineretentie

Urineretentie is het onvermogen om de blaas volledig te legen, wat kan leiden tot pijn en een verhoogd risico op urineweginfecties.

5. Incontinentie

Urine-incontinentie, of het ongewild verlies van urine, kan variëren van een kleine hoeveelheid urineverlies tot het volledig niet kunnen beheersen van de blaas.

Wat Zijn de Oorzaken van Plasproblemen bij Mannen?

Er zijn verschillende oorzaken van plasproblemen bij mannen, waaronder:

1. Vergrote Prostaat (Benigne Prostaat Hyperplasie - BPH)

Een vergrote prostaat kan druk uitoefenen op de urinebuis, wat leidt tot een obstructie van de urinestroom en verschillende plasproblemen. Dit is een veelvoorkomende oorzaak bij oudere mannen.

2. Prostatitis

Prostatitis, of ontsteking van de prostaat, kan pijn en moeite met plassen veroorzaken. Het kan zowel acuut als chronisch zijn en varieert in ernst.

3. Prostaatkanker

Hoewel minder vaak, kunnen plasproblemen ook een symptoom zijn van prostaatkanker. Regelmatige controles en vroegtijdige detectie zijn cruciaal voor de behandeling.

4. Urineweginfecties (UTI's)

UTI's kunnen bij mannen pijn en een branderig gevoel tijdens het plassen veroorzaken, evenals frequent urineren en het gevoel van een volle blaas.

5. Blaasproblemen

Problemen met de blaas, zoals overactieve blaassyndroom, kunnen leiden tot frequent urineren en een plotselinge, sterke drang om te plassen.

Diagnostische Methoden voor Plasproblemen

Een juiste diagnose is essentieel voor een effectieve behandeling van plasproblemen. Enkele veelgebruikte diagnostische methoden zijn:

  • Anamnese en lichamelijk onderzoek: De arts zal vragen stellen over je symptomen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren, inclusief een rectaal onderzoek om de prostaat te beoordelen.
  • Urineonderzoek: Dit kan helpen om infecties en andere aandoeningen uit te sluiten.
  • Bloedonderzoek: PSA-testen (Prostaat Specifiek Antigeen) kunnen helpen bij het opsporen van prostaatproblemen.
  • Beeldvormende tests: Echografie en andere beeldvormende technieken kunnen worden gebruikt om de grootte en conditie van de prostaat en blaas te beoordelen.
  • Urodynamisch onderzoek: Dit meet de druk in de blaas en de urinestroom om problemen met de blaas en urinebuis te identificeren.

Behandelingsopties voor Plasproblemen bij Mannen

De behandeling van plasproblemen hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de symptomen. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

1. Medicatie

Voor veel plasproblemen kunnen medicijnen effectief zijn. Alfablokkers en 5-alfa-reductaseremmers kunnen helpen bij een vergrote prostaat, terwijl antibiotica nodig kunnen zijn voor infecties.

2. Minimaal Invasieve Procedures

Voor sommige prostaatproblemen kunnen minimaal invasieve procedures, zoals TUMT (Transurethrale Microgolf Thermotherapie) en TUNA (Transurethrale Naald Ablatie), een oplossing bieden.

3. Chirurgische Ingrepen

Bij ernstigere gevallen kan chirurgie nodig zijn. Procedures zoals TURP (Transurethrale Resectie van de Prostaat) kunnen verlichting bieden bij een vergrote prostaat.

4. Levensstijlveranderingen

Aanpassingen in levensstijl, zoals het verminderen van cafeïne en alcohol, regelmatige lichaamsbeweging en bekkenbodemoefeningen, kunnen de symptomen helpen beheersen.

5. Blaastraining

Blaastraining kan helpen om de controle over de blaas te verbeteren en de frequentie van het urineren te verminderen.

Wanneer Moet Je Medische Hulp Zoeken?

Als je last hebt van plasproblemen die je dagelijks leven beïnvloeden, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een tijdige diagnose en behandeling kunnen complicaties voorkomen en je kwaliteit van leven verbeteren. Bij Andros Clinics staan ervaren specialisten klaar om je te helpen met de juiste diagnose en een gepersonaliseerd behandelplan.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
Seks en de prostaat

Seks goed voor de prostaat: Helpt het prostaatkanker tegengaan?

Inleiding De prostaat is een kleine klier die een grote rol speelt in de mannelijke gezondheid. Dit orgaan bevindt zich onder de blaas en omringt de urinebuis. Hoewel vaak over het hoofd gezien, ...

incontinentie of lekken na een prostaatoperatie

Incontinentie na een Prostaatoperatie: Duur, Hulpmiddelen en Oefeningen

Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar...

welke prostaatoperaties zijn er

Welke 5 Prostaatoperaties Zijn Er?

"Welke prostaatoperaties zijn er? Wat houdt het verwijderen van de prostaat in? We horen vaak over het laseren van een vergrote prostaat, TURP, prostatectomie, Urolift, RALP, Rezum, prostaat schra...