9 voedingsmiddelen die vaak urineren tegengaan!

vezelrijk voedsel stoppen van urineren

Het ervaren van een voortdurende drang om te plassen kan een dagelijkse belemmering vormen. Dit ongemak, vaak verergerd door een plotse aandrang na een niesbui, heeft velen al doen zoeken naar oplossingen. Gelukkig kan een oplossing soms gevonden worden in iets eenvoudigs als aanpassingen in het dieet. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen namelijk een extra belasting voor de blaas zijn en ongewenste lekkages veroorzaken.

Een uitgebalanceerd dieet dat de blaas ondersteunt, kan symptomen van frequente aandrang verminderen. Het introduceren van voedingsstoffen die zacht zijn voor de blaas draagt bij aan het voorkomen van ongewenste symptomen. Hierdoor kan men niet alleen de blaasgezondheid verbeteren, maar ook de algehele levenskwaliteit verhogen.

Voedingsmiddelen die Goed zijn voor de Gezondheid van de Blaas

1. Vezelrijk Voedsel

Voedingsmiddelen met veel vezels helpen schade aan de bekkenbodem te voorkomen door verstopping, druk en spanning in het blaasgebied te verminderen. Met minder druk kan uw bekkenbodem correct reageren op uw bewegingen en ondraaglijke blaaslekken voorkomen. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn veelzijdige keuzes die gemakkelijk in elke maaltijd zijn op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, haver, gerst, zemelen, bonen, linzen, kikkererwten en chiazaad. Strooi wat zaden in uw ochtendsmoothie, verrijk uw havermout met bessen en room of voeg gepureerde aardappelen toe aan uw avondmaal; dagelijkse vezelinname is essentieel voor een ieder die blaaslekken ervaart.

2. Niet-zure Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan zuur kunnen het blaasweefsel irriteren en het zenuwstelsel dat uw blaas controleert ontregelen. Deze situaties kunnen onverwachte lekken veroorzaken, dus het is beter om uw inname van zure voedingsmiddelen te beperken. Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee, alsmede koolzuurhoudende dranken en alcohol. Kies in plaats van zure fruitsoorten eens voor peren, bananen, bosbessen en watermeloen.

3. Voedsel met Vitamine D

Vitamine D-receptoren zitten in de bekkenbodemspieren en lage niveaus van vitamine D worden geassocieerd met meer bekkenbodemstoornissen en urine-incontinentie. Kortom, een gebrek aan vitamine D3 kan leiden tot regelmatige blaaslekken. Een dagelijkse dosis zon kan al voldoende zijn voor uw vitamine D behoefte, maar voor de juiste dosering kunnen supplementen nodig zijn. Zoek tijdens het winkelen naar melk, sap, ontbijtgranen en eieren die verrijkt zijn met vitamine D.

4. Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor het behoud van spieren en hormoonregulatie, wat ook geldt voor uw bekken- en blaasspieren. Te veel eiwitten kunnen schadelijk zijn voor het lichaam en mogelijk het risico op blaaskanker verhogen. Een hoog-eiwitdieet zorgt voor een zure urine, wat moeilijker door de blaas te verwerken is. Wanneer u veel eiwitten consumeert, is het belangrijk goed gehydrateerd te blijven. Voor een betere gezondheid van de blaas kunt u het beste kiezen voor magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen, vis en varkensvlees.

5. Sperziebonen

Sperziebonen zitten boordevol voedingsstoffen en zijn mild voor de urinewegen. Ze zijn een must-have groente en zijn veelzijdig genoeg om in veel gerechten te worden verwerkt. Deze gezonde bonen bevatten vitamines A, C en K en veel vezels.

6. Verse Kruiden

Bepaalde kruiden en specerijen kunnen uw blaas irriteren. Basilicum, salie en marjolein kunnen echter sterke smaakmakers vervangen die irritatie van de blaas veroorzaken. Deze kruiden kunnen een meer subtiele smaak aan uw gerechten geven en helpen bij het verzachten van de blaas.

7. Kamille/Pepermuntthee

Voedingsmiddelen zijn belangrijk voor de gezondheid van de blaas, maar een gezonde vochtinname is even essentieel. Kies voor verzachtende theeën zoals kamille-, groene- en pepermuntthee in plaats van koolzuur- en cafeïnehoudende dranken.

8. Noten

Noten zoals amandelen, cashewnoten, pinda's en zonnebloempitten zijn rijke bronnen van vitamines en mineralen die de blaas beschermen en voeden. Noten zijn gemakkelijk mee te nemen en zijn het beste vers of licht gezouten, aangezien te zout voedsel het tegenovergestelde effect heeft.

9. Volkorengraanproducten

Kies voor volkorenproducten zoals gerst, boekweit, quinoa, haver, bruine rijst en volkorenbrood en -granen. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels en helpen de druk en spanning op de blaas te verminderen.

Vermijd Blaasirritatie

Het aanpassen van uw eetpatroon kan een positief effect hebben op blaasgedrag en de frequentie van urineren verminderen. Voedingsmiddelen die de blaas tot rust brengen zijn:

  • Voeding rijk aan vezels
  • Voldoende waterinname
  • Fruitsoorten zoals peren en bananen
  • Groenten zoals sperziebonen

Bepaalde aanpassingen in uw recepten kunnen leiden tot minder blaasirritaties en zo bijdragen aan een betere blaasgezondheid.

Voor extra bescherming tijdens dit proces biedt Robin underwear producten zoals inlegkruisjes en ondergoed die direct aan huis geleverd worden. 

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom

Interstitiële Cystitis of Blaaspijnsyndroom: Oorzaken, Symptomen en Behandelingsopties

Wat is Interstitiële Cystitis? Interstitiële cystitis, ook wel blaaspijnsyndroom genoemd, is een chronische aandoening van de blaas. Deze aandoening veroorzaakt langdurige pijn en ongemak in de bla...

erectiestoornissen man

Erectiestoornissen: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Wat zijn erectiestoornissen? Erectiestoornissen, ook wel impotentie genoemd, zijn problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Dit kan leiden tot stress, een laag zelfbeeld en relatieprob...

prostaatstenen man

Prostaatstenen: 4 Oorzaken, Symptomen en Behandelingsoptie

Inleiding Prostaatstenen zijn een minder bekend maar significant probleem voor veel mannen. Deze kleine steentjes kunnen ongemakken en complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we de oorz...