Waarom heb ik urineverlies tijdens seks? - 4 Oorzaken en 3 Oplossingen

urineverlies tijdens seks

Tijdens de seks kunnen mensen soms het gevoel hebben dat ze moeten plassen of ongewild urineverlies ervaren, wat vaak als gênant wordt ervaren. Dit fenomeen komt echter vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben, zoals druk op de blaas tijdens seksuele activiteit, stressincontinentie en de invloed van seksuele opwinding op het gevoel van de behoefte om te plassen. Het is belangrijk voor mensen die hiermee te maken hebben om te begrijpen dat er oplossingen zijn, zoals het raadplegen van een arts voor de juiste diagnose en behandeling, het doen van bekkenbodemoefeningen en het aanpassen van seksuele posities.

4 voorkomende oorzaken van urineverlies tijdens de seks

1. Seksuele respons en opwinding

Tijdens seksuele activiteit doorlopen individuen een reeks emotionele en fysieke stadia die resulteren in genitale veranderingen. Deze processen zijn essentieel voor seksueel genot en kunnen verklaren waarom sommige mensen onbewust urineren tijdens de daad.

Vrouwelijke opwinding

Bij vrouwen begint de seksuele opwinding meestal met een verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen, waardoor ze gezwollen en gevoelig worden. Vaginale lubricatie treedt op als een teken van de natuurlijke voorbereiding van het lichaam op geslachtsgemeenschap. Deze reactie varieert sterk van vrouw tot vrouw en kan beïnvloed worden door zowel psychologische als fysieke factoren.

2. Stressincontinentie

Stressincontinentie betreft het ongewild verlies van urine bij activiteiten die druk uitoefenen op de blaas, zoals hoesten, niezen, lachen, en seksuele activiteiten. Dit fenomeen treedt op wanneer de bekkenbodemspieren, die de urine moeten ophouden, zwak zijn.

3. Aandoeningen of infecties

Verschillende aandoeningen of infecties kunnen eveneens leiden tot urineverlies. Urineweginfecties (UWI's) en blaasontstekingen kunnen tijdelijke incontinentie veroorzaken. Chronische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen de blaasfunctie beïnvloeden en leiden tot incontinentie.

4. Overactieve blaas

Een overactieve blaas wordt gekenmerkt door een plotselinge en oncontrolerbare behoefte om te urineren. Tijdens seksuele activiteit kunnen deze dranggevoelens versterkt worden, waardoor er een grotere kans is op ongewild urineverlies.

Hoe urineverlies tijdens de seks voorkomen?

Urineverlies tijdens de seks voorkomen door naar toilet te gaan

1. Ga naar het toilet voor de seks

Door uw blaas te legen voordat u aan seksuele activiteit begint, kunt u het risico op urineverlies aanzienlijk verminderen. Het kan ook nuttig zijn om het drinken van bepaalde dranken, zoals thee, koffie en alcohol, te vermijden.

2. Train uw bekkenbodemspieren

Vrouwen die regelmatig Kegel-oefeningen doen, ervaren minder ongewild urineverlies tijdens de seks. Bovendien kan het versterken van de bekkenbodemspieren leiden tot intensere orgasmes, wat een prettige bijkomstigheid is.

3. Probeer verschillende posities

Sommige seksuele posities leggen minder druk op de blaas en urinebuis, wat kan helpen om urineverlies te voorkomen. Experimenteren met verschillende houdingen kan dus voordelig zijn.

Communicatie en Ondersteuning

Communicatie en ondersteuning spelen een cruciale rol bij het aanpakken van ongewenst urineverlies tijdens seksuele activiteit. Het openstellen voor dialoog en het zoeken naar professionele begeleiding kan bijdragen aan een positieve verandering.

Communicatie met Partner

De persoon die te maken heeft met urineverlies tijdens het vrijen wordt aangeraden dit openlijk te bespreken met hun partner. Dit helpt bij het creëren van begrip en ondersteuning binnen de relatie. Belangrijke punten om te communiceren zijn:

  • Gevoelens en Zorgen: Deel uw emoties en zorgen om misverstanden te voorkomen.
  • Seksuele Behoeften en Grenzen: Geef aan wat comfortabel aanvoelt en wat niet.

Professionele Hulp

Het inschakelen van een gezondheidsprofessional is aanbevolen voor verder advies en behandeling. Essentiële acties omvatten:

  • Consultatie bij een Uroloog: Een uroloog kan onderliggende medische oorzaken onderzoeken.
  • Verwijzing naar een Bekkenbodemtherapeut: Deze specialist kan hulp bieden met oefeningen die de bekkenbodemspieren versterken.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom

Interstitiële Cystitis of Blaaspijnsyndroom: Oorzaken, Symptomen en Behandelingsopties

Wat is Interstitiële Cystitis? Interstitiële cystitis, ook wel blaaspijnsyndroom genoemd, is een chronische aandoening van de blaas. Deze aandoening veroorzaakt langdurige pijn en ongemak in de bla...

erectiestoornissen man

Erectiestoornissen: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Wat zijn erectiestoornissen? Erectiestoornissen, ook wel impotentie genoemd, zijn problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Dit kan leiden tot stress, een laag zelfbeeld en relatieprob...

prostaatstenen man

Prostaatstenen: 4 Oorzaken, Symptomen en Behandelingsoptie

Inleiding Prostaatstenen zijn een minder bekend maar significant probleem voor veel mannen. Deze kleine steentjes kunnen ongemakken en complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we de oorz...