Veroorzaakt te weinig drinken incontinentie?

te weinig drinken en incontinentie
Kan uitdroging of te weinig drinken frequent urineren veroorzaken?
Verhoogt uitdroging echt incontinentie en frequent urineren?
Is een van deze omstandigheden op jou van toepassing?
  • Je hebt de neiging om iets te lang geen water te drinken
  • Je woont in een heet en droog klimaat
  • Je hebt een gezondheidstoestand die chronische uitdroging veroorzaakt

Er is een verband tussen uitdroging, een slechte blaasgezondheid en incontinentie. Maar hoe vaak komt dit voor? En kan uitdroging de oorzaak zijn van je eigen incontinentieproblemen? Laten we eens kijken.

Tekenen van uitdroging

Wanneer je lichaam meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, kun je uitgedroogd raken. Water maakt tweederde van je lichaamsgewicht uit en de hoeveelheid water die je verliest kan de ernst van uitdroging beïnvloeden. Uitdroging valt uiteen in verschillende categorieën: licht (3% tot 5% waterverlies), matig (6% tot 10% verlies) en ernstig (meer dan 10% verlies). Hoe meer water je verliest, hoe erger je symptomen kunnen worden.

Let op je lichaam. Je kunt uitgedroogd zijn als je de volgende symptomen opmerkt:

  • Gevoelens van licht in het hoofd
  • Droge mond
  • Vermoeidheid
  • Donkere of sterk gekleurde urine

Het is gemakkelijk om tekenen van uitdroging bij jezelf op te merken, maar het kan moeilijk zijn om tekenen van uitdroging bij baby's en anderen op te merken. Baby's hebben vaak een ingevallen zachte plek op hun hoofd als ze uitgedroogd zijn en produceren heel weinig tranen als ze huilen. Hetzelfde geldt voor ouderen. Je kunt weinig tranen zien als ze huilen of droge lippen.

Hoewel je zou verwachten dat uitdroging ervoor zorgt dat je minder plast, kan het een factor zijn bij vaak plassen.

Het verband tussen incontinentie en te weinig drinken

Over het algemeen associëren veel mensen incontinentie met het drinken van te veel vloeistof in korte tijd. Dat is logisch, want de hoeveelheid urine die je blaas moet vasthouden neemt toe bij overmatige waterinname. Dit resulteert vaak in meer toiletbezoekjes.

Uitdroging kan echter ook een oorzaak zijn van incontinentie. Als je niet genoeg water drinkt, kan de urine in de blaas sterk geconcentreerd zijn. Wanneer de urine in de blaas te veel zout bevat, kan dit je blaas irriteren en leiden tot incontinentie. Het drinken van koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank in plaats van water kan de blaas ook irriteren.

Urine-incontinentie komt ook veel voor bij ouderen, vooral bij vrouwen. Veel mensen merken dat hun lichaam zich anders gaat gedragen naarmate ze ouder worden. Hun spieren beginnen minder gespannen te worden en kunnen zelfs gaan verkrampen. Dit kan leiden tot incontinentie.

Hoewel minder water drinken een mogelijke oplossing voor incontinentie lijkt, is minder water drinken niet alleen slecht voor je lichaam, maar kan het ook de symptomen van incontinentie verergeren. Je lichaam heeft water nodig om te functioneren. Drink als je dorst hebt en streef, tenzij je arts anders adviseert, naar acht glazen of twee liter water per dag om gezond te zijn.

Vaak is incontinentie tijdelijk. Het is meestal een symptoom en geen ziekte. Als je de onderliggende oorzaak hebt aangepakt, hoef je je misschien geen zorgen meer te maken over dit probleem.

In de tussentijd is er een tijdelijke oplossing voor incontinentie veroorzaakt door uitdroging, en die is eenvoudig: gewoon meer water drinken. Als je klachten niet verminderen, kun je het beste een arts raadplegen.

Uitdroging voorkomen

Houd je lichaam in de best mogelijke vorm door te letten op wat het nodig heeft. Let op wat je lichaam je vertelt. Als je vermoedt dat je uitgedroogd bent, kun je meer water drinken om te zien of je symptomen verdwijnen. Als je bijvoorbeeld vermoedt dat je uitgedroogd bent maar vaak plast, drink dan meer water en kijk of er een verschil is.

Je moet ervoor zorgen dat je niet meer water verliest dan je lichaam zich kan veroorloven, wat betekent dat je ten zeerste moet overwegen het volgende te doen om uitdroging te voorkomen:

  • Draag zonnebescherming. De zon onttrekt gemakkelijk water aan je lichaam. Blijf waar mogelijk uit de zon. Overmatige blootstelling aan hitte kan niet alleen leiden tot uitdroging, maar ook tot hittevermoeidheid, hitteberoerte en uitputting. Hierdoor kunnen andere lichamelijke en geestelijke gezondheidssymptomen de kop opsteken.
  • Wees voorzichtig met alcoholgebruik. Alcohol zorgt er vaak voor dat je vaker moet plassen. Als je wilt voorkomen dat je uitgedroogd raakt, zorg er dan voor dat je water drinkt als je iets gaat drinken. Combineer een cocktail of een glas wijn met een glas water. Zo blijf je gehydrateerd en voel je je op je best.
  • Controleer medicijnen. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je vaker moet plassen. Als dat het geval is, moet je je waterinname aanzienlijk verhogen, tenzij je arts anders adviseert. Zorg ervoor dat je alles te weten komt over de bijwerkingen van al je medicijnen. Praat met een apotheker als je vragen hebt.
  • Drink veel water. Last but not least: drink de hele dag door veel water. Het kan makkelijk zijn om te vergeten water te drinken, dus wees niet verlegen en stel een herinnering in op je telefoon. Je kunt ook overwegen om meer fruit te eten om je waterinname aan te vullen.

Het komt zelden voor dat uitdroging leidt tot chronische of voortdurende incontinentie, vooral als je je drinkpatroon aanpast. Langdurige incontinentie kan het gevolg zijn van een aantal ziekten en aandoeningen, maar ook van zwangerschap. Als je uitgedroogd bent en toch vaak plast, kan dat een teken zijn dat sommige van je organen niet goed functioneren. Het is veilig om te zeggen dat incontinentie door uitdroging tijdelijk is en vaak gemakkelijk te verhelpen. Drink gewoon meer water.

Conclusie

Moet je meer plassen als je uitgedroogd bent? Dat kan absoluut. Uitdroging betekent niet altijd minder plassen. Het is belangrijk om op je lichaam te letten en te zien wat het je nog meer vertelt. Krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn? Is je urine extreem donker of ruik je vreemd?

De oplossing voor dit soort incontinentie kan vrij eenvoudig zijn. Het enige wat je hoeft te doen is je waterinname in de gaten houden en ervoor zorgen dat je genoeg drinkt. Als je te maken hebt met incontinentie, bereid je dan voor met de incontinentieproducten van Robin Underwear. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, betaalbaar en houden je zo droog mogelijk terwijl je de hele dag actief blijft. Met onze producten hoef je je leven niet ingrijpend te veranderen en kun je gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
verkoudheid griep en urine-incontinentie

Verkoudheid, griep en urine-incontinentie: Het verband uitgelegd

Incontinentie komt vaker voor als je verkouden of grieperig bent. Deze tips voor urine-incontinentie tijdens het griepseizoen kunnen helpen. Als jij of je naaste last heeft van incontinentie, dan w...

nadruppelen

Nadruppelen? De Oplossing voor Mannen

Wat is Nadruppelen? Nadruppelen is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Na het plassen blijven er vaak enkele druppels urine achter. Dit kan ongemakkelijk en gênant zijn. Waarom druppel ik na? I...

Tips voor verwisselen van incontinentiemateriaal

Incontinentie ondergoed discreet verwisselen? 5 Snelle tips

Omgaan met incontinentie kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het discreet verwisselen van ondergoed in het openbaar of op het werk. Veel mensen worstelen met de logistiek van het uittrek...