Symptomen van een Vergrote Prostaat: Alles Wat Je Moet Weten

symptomen vergrote prostaat

Een vergrote prostaat, ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij mannen, vooral naarmate ze ouder worden. Het is belangrijk om de symptomen van een vergrote prostaat te herkennen en te begrijpen om tijdig de juiste behandeling te krijgen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste symptomen van een vergrote prostaat en wat je eraan kunt doen.

Wat is een Vergrote Prostaat?

De prostaat, ook wel voorstanderklier genoemd en afgeleid van het Griekse 'prostateis' wat 'hij die vooraan staat' betekent, is een klier die bij mannen onder de urineblaas en boven de sluitspier van de blaas ligt. Deze klier bevindt zich rondom de plasbuis, de afvoerbuis van de blaas. De prostaat begint zich bij mannen te ontwikkelen tijdens de puberteit onder invloed van mannelijke hormonen en blijft ook na de puberteit groeien. Een vergrote prostaat is meestal goedaardig en vormt vaak slechts een vervelend probleem. Het is geen kanker en verhoogt ook niet het risico op prostaatkanker.

Veelvoorkomende Symptomen van een Vergrote Prostaat

Het herkennen van de symptomen van een vergrote prostaat is cruciaal voor een tijdige diagnose en behandeling. De meest voorkomende symptomen zijn:

1. Moeite met Plassen

Een van de eerste tekenen van een vergrote prostaat is moeite met plassen. Dit kan zich uiten in een zwakke urinestraal of het gevoel dat je moet persen om te plassen.

2. Vaak plassen

Mannen met een vergrote prostaat ervaren vaak een verhoogde frequentie van urineren, vooral 's nachts. Dit wordt ook wel nycturie genoemd en kan je slaap aanzienlijk verstoren.

3. Onvolledige Lediging van de Blaas

Het gevoel dat de blaas niet volledig geleegd is na het plassen is een ander veelvoorkomend symptoom. Dit kan leiden tot een constante drang om te plassen.

4. Plotselinge Urineweginfecties

Een vergrote prostaat kan leiden tot urineweginfecties (UTI's) door urine die in de blaas blijft zitten. Dit kan pijn en een branderig gevoel bij het plassen veroorzaken.

5. Pijn en Ongemak

Sommige mannen ervaren pijn of ongemak in de onderbuik, de liesstreek of tijdens het plassen. Dit kan variëren van mild tot ernstig.

6. Bloed in de Urine

Hoewel zeldzaam, kan bloed in de urine (hematurie) ook een teken zijn van een vergrote prostaat. Dit symptoom vereist onmiddellijke medische aandacht.

Diagnostische Methoden

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De diagnose van een vergrote prostaat kan verschillende methoden omvatten, zoals:

  • Rectaal onderzoek: De arts voelt de prostaat om te controleren op vergroting.
  • PSA-test: Een bloedtest om het niveau van Prostaat Specifiek Antigeen te meten.
  • Echografie: Een beeldvormende test om de grootte van de prostaat te beoordelen.
  • Urineonderzoek: Om infecties uit te sluiten en de blaasfunctie te evalueren.

Behandelingsopties voor een Vergrote Prostaat

Een goedaardige prostaatvergroting, ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd, kan verschillende behandelingen vereisen, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de impact op het dagelijks leven. Hier zijn de belangrijkste behandelopties:

1. Medicatie

Alfablokkers

Alfablokkers zoals tamsulosine en alfuzosine ontspannen de spieren in de prostaat en de blaasuitgang, waardoor de urinestroom verbetert en symptomen zoals frequent urineren en moeite met plassen verminderen.

5-Alpha-Reductaseremmers

Medicijnen zoals finasteride en dutasteride verkleinen de prostaat door het blokkeren van het hormoon dat prostaatgroei stimuleert. Dit kan de symptomen na enkele maanden gebruik aanzienlijk verminderen.

2. Minimaal Invasieve Procedures

Transurethrale Microgolf Thermotherapie (TUMT)

Bij TUMT wordt de prostaatweefsel verwarmd en verkleind met behulp van microgolven die via een katheter worden toegediend. Dit helpt de urinewegobstructie te verminderen zonder grote operaties.

Transurethrale Naald Ablatie (TUNA)

TUNA gebruikt radiofrequente energie om overtollig prostaatweefsel te verwijderen. Dit vermindert de druk op de urinebuis en verbetert de urinestroom.

3. Chirurgische Ingrepen

Transurethrale Resectie van de Prostaat (TURP)

TURP is een veelvoorkomende procedure waarbij overtollig prostaatweefsel wordt verwijderd via de urinebuis. Dit biedt snelle verlichting van de symptomen, maar vereist een korte ziekenhuisopname.

Prostaatlaserchirurgie

Laserchirurgie zoals Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat (HoLEP) verwijdert overtollig weefsel met behulp van een laser. Dit is minder invasief dan traditionele chirurgie en heeft een kortere hersteltijd.

4. Levensstijlveranderingen

Dieet en Voeding

Het aanpassen van je dieet kan helpen bij het beheersen van de symptomen. Het verminderen van cafeïne en alcohol, en het eten van een vezelrijk dieet kan de blaasfunctie verbeteren.

Lichaamsbeweging

Regelmatige fysieke activiteit kan de symptomen van BPH verminderen. Oefeningen zoals bekkenbodemoefeningen (Kegels) kunnen de spieren versterken die de urinestroom beheersen.

5. Regelmatige Monitoring

Bij milde symptomen kan een afwachtende houding met regelmatige controles door een arts voldoende zijn. Dit wordt soms 'watchful waiting' genoemd en omvat het bijhouden van symptomen en regelmatige PSA-tests om de prostaatgezondheid te monitoren.

Bespreek uw klachten met een arts, wacht niet te lang

Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen van een vergrote prostaat en tijdig medische hulp te zoeken. Een vroege diagnose en passende behandeling kunnen je levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Als je last hebt van prostaatklachten, neem dan contact op met een specialist van Andros Clinics voor een deskundige evaluatie en behandelingsadvies.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
Seks en de prostaat

Seks goed voor de prostaat: Helpt het prostaatkanker tegengaan?

Inleiding De prostaat is een kleine klier die een grote rol speelt in de mannelijke gezondheid. Dit orgaan bevindt zich onder de blaas en omringt de urinebuis. Hoewel vaak over het hoofd gezien, ...

incontinentie of lekken na een prostaatoperatie

Incontinentie na een Prostaatoperatie: Duur, Hulpmiddelen en Oefeningen

Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar...

welke prostaatoperaties zijn er

Welke 5 Prostaatoperaties Zijn Er?

"Welke prostaatoperaties zijn er? Wat houdt het verwijderen van de prostaat in? We horen vaak over het laseren van een vergrote prostaat, TURP, prostatectomie, Urolift, RALP, Rezum, prostaat schra...