Prostaatstenen: 4 Oorzaken, Symptomen en Behandelingsoptie

prostaatstenen man

Inleiding

Prostaatstenen, hoewel er minder vaak over wordt gesproken, treffen een aanzienlijk aantal mannen naarmate ze ouder worden. Studies hebben een prevalentie tussen 7% en 70% aangetoond, wat wijst op de noodzaak van verder onderzoek. Ondanks hun prevalentie zijn veel mensen zich niet bewust van de mogelijke impact van deze stenen op de gezondheid van de prostaat. 

In dit artikel bespreken we de oorzaken, het ontstaan, symptomen en behandelingsmogelijkheden voor prostaatstenen.

Wat zijn prostaatstenen?

Prostaatstenen zijn kleine afzettingen van calcium en fosfaat die zich vormen in de prostaatklier. Ze kunnen variëren in grootte en aantal. Hoewel ze vaak onschuldig zijn, kunnen ze soms ernstige klachten veroorzaken.

Hoe ontstaan prostaatstenen?

De cellen rondom de klierbuisjes in de prostaat scheiden zaadvocht af, dat via deze buisjes getransporteerd wordt. Wanneer zo’n klierbuisje om welke reden dan ook geblokkeerd raakt, kan de prostaatvloeistof niet langer worden afgevoerd. Hierdoor hoopt het zaadvocht zich op en stagneert het in een afgesloten holte.

Wanneer vocht zich langdurig ophoopt in het lichaam, kan het bezinksel vormen. Dit bezinksel trekt vervolgens kalk (calcium) aan, wat leidt tot de vorming van verkalkingen. In de prostaat noemen we deze verkalkingen prostaatstenen. Prostaatstenen kunnen zich ontwikkelen als een enkele grote steen of als meerdere kleine steentjes die verspreid zijn door de prostaat.

Oorzaken van prostaatstenen

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de vorming van prostaatstenen. Een van de belangrijkste oorzaken is chronische prostatitis, een langdurige ontsteking van de prostaat. Andere factoren kunnen zijn:

 • Leeftijd: Oudere mannen hebben een hoger risico. Een prostaatontsteking kan al op jongere leeftijd voorkomen. Echter, naarmate mannen ouder worden en de prostaat in omvang toeneemt, neemt ook de kans op de vorming van prostaatstenen toe. Bijna elke man boven de 60-65 jaar ontwikkelt wel een of meerdere van deze steentjes in de prostaat.
 • Voeding: Een dieet rijk aan calcium kan bijdragen.
 • Hydratatie: Onvoldoende vochtinname kan de kans vergroten.
 • Urineretentie: Problemen met volledig ledigen van de blaas.

Symptomen van prostaatstenen

Niet iedereen met prostaatstenen ervaart symptomen. Wanneer symptomen optreden, kunnen deze variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Veel van deze symptomen kunnen echter ook het gevolg zijn van andere aandoeningen zoals urineweginfecties of incontinentie. Als je deze symptomen hebt, raadpleeg dan onmiddellijk je arts voor een diagnose.

Diagnose van prostaatstenen

Het diagnosticeren van prostaatstenen begint vaak met een bezoek aan de huisarts. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kan aanvullende tests aanbevelen, zoals:

 • Urineonderzoek: Om infecties uit te sluiten.
 • Echografie: Voor een gedetailleerd beeld van de prostaat.
 • CT-scan of MRI: Voor een nauwkeurigere diagnose.

Behandelingsopties voor prostaatstenen

De behandeling van prostaatstenen hangt af van de ernst van de symptomen en de grootte van de stenen. Mogelijke behandelingen zijn:

 • Medicatie: Om de symptomen te verlichten en ontstekingen te verminderen.
 • Hydratatie: Het drinken van veel water kan helpen bij het doorspoelen van kleine stenen.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de stenen te verwijderen.
 • Minimaal invasieve procedures: Zoals laserbehandeling om stenen te vergruizen.

Preventie van prostaatstenen

Het voorkomen van prostaatstenen is niet altijd mogelijk, maar er zijn enkele maatregelen die mannen kunnen nemen om het risico te verminderen:

 • Gezond dieet: Vermijd voedingsmiddelen met veel calcium en eet een gebalanceerd dieet.
 • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water gedurende de dag.
 • Regelmatige controles: Laat de prostaat regelmatig controleren, vooral als er risicofactoren zijn.

Conclusie

Prostaatstenen kunnen ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken, maar met de juiste kennis en behandeling kunnen deze klachten effectief worden beheerd. 

Prostaatstenen veroorzaken altijd een chronische prikkeling van het prostaatweefsel. Deze voortdurende prikkeling vergroot de kans op het ontwikkelen van kanker, in dit geval prostaatkanker. Daarom is het belangrijk om, vooral bij plasklachten en naarmate men ouder wordt, de prostaat regelmatig te laten onderzoeken.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
Seks en de prostaat

Seks goed voor de prostaat: Helpt het prostaatkanker tegengaan?

Inleiding De prostaat is een kleine klier die een grote rol speelt in de mannelijke gezondheid. Dit orgaan bevindt zich onder de blaas en omringt de urinebuis. Hoewel vaak over het hoofd gezien, ...

incontinentie of lekken na een prostaatoperatie

Incontinentie na een Prostaatoperatie: Duur, Hulpmiddelen en Oefeningen

Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar...

welke prostaatoperaties zijn er

Welke 5 Prostaatoperaties Zijn Er?

"Welke prostaatoperaties zijn er? Wat houdt het verwijderen van de prostaat in? We horen vaak over het laseren van een vergrote prostaat, TURP, prostatectomie, Urolift, RALP, Rezum, prostaat schra...