Veel plassen voor mijn menstruatie: 3 oorzaken en oplossingen

waarom veel plassen voor en tijdens menstruatie

Als je het gevoel hebt dat je veel moet plassen voor of tijdens je menstruatie, weet dan dat je niet de enige bent. Voor het grootste deel is dit een normaal menstruatieverschijnsel (hoe vervelend het ook is) dat wordt veroorzaakt door pieken en dalen in het progesterongehalte aan het einde van je cyclus. Hoewel het nemen van bepaalde maatregelen kan helpen om de frequentie en intensiteit te verminderen, moet je je arts raadplegen over hoe je kunt stoppen met frequent urineren tijdens je menstruatie als de symptomen onbeheersbaar worden of je dagelijks leven verstoren.

Oorzaken van veel plassen voor de menstruatie

Tijdens je menstruatiecyclus produceert je lichaam progesteron, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het vasthouden van vocht dat nodig is om de placenta tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Wanneer je menstruatie begint, keert het progesteronniveau terug naar het oude niveau (hoewel het vochtgehalte hoog blijft) - dit is de reden waarom veel vrouwen een opgeblazen gevoel ervaren tijdens PMS. Vaak plassen is de natuurlijke manier van je lichaam om het teveel aan vocht weg te spoelen.

In sommige gevallen kan frequent urineren voor of tijdens je menstruatie een symptoom zijn van een urineweginfectie (UTI) of een overactieve blaas. Hoewel de meeste UTI's kunnen worden behandeld met antischimmel- of antibiotica-medicatie, kan een overactieve blaas ontstaan door zenuwbeschadiging, leeftijd, leefstijlfactoren of veranderingen met de leeftijd. In zeldzame gevallen kunnen deze symptomen wijzen op een nierinfectie. Neem contact op met je arts als de symptomen ongewoon hevig of storend aanvoelen.

Symptomen van veel plassen voor de menstruatie

Voor veel vrouwen kan het moeilijk zijn om te bepalen of veel plassen een symptoom is van PMS of van een vroege zwangerschap. In beide gevallen kun je last hebben van hoofdpijn, veranderde eetlust, een opgeblazen gevoel, krampen en stemmingswisselingen. U kunt de volgende (volkomen normale) symptomen ervaren:

  • 2 tot 3 keer per dag vaker naar het toilet gaan dan normaal
  • Plotselinge, plotselinge aandrang om te plassen
  • Gewichtsveranderingen en een opgeblazen gevoel (watergewicht)

Een urineweginfectie kan ook de oorzaak zijn van veelvuldig plassen. Als je last hebt van een branderig gevoel tijdens het plassen, verkleurde of sterk ruikende urine, bloed in je urine of als je 's nachts wakker moet worden om naar het toilet te gaan, heb je waarschijnlijk een urineweginfectie. Neem schimmelwerende middelen of antibiotica en als de symptomen na een dag of twee niet verbeteren, maak dan een afspraak met je arts. Als je bloed in je urine ziet en pijn in je rug of onderbuik voelt, bel dan zo snel mogelijk je arts of een medische hulplijn, want deze symptomen kunnen duiden op een nierinfectie. Onbehandelde nierinfecties kunnen leiden tot sepsis - een levensbedreigende aandoening.

Oplossingen voor veel plassen voor en tijdens de menstruatie

Hoewel iedereen anders is en hormonale variatie kan worden beïnvloed door van alles, van voeding tot stressniveaus, kunnen de volgende stappen helpen bij het beheersen van de behoefte om vaak te plassen voor en tijdens je menstruatie.

Volg je cyclus

Als je weet wat je kunt verwachten (en wanneer), kun je anticiperen op vaak plassen voor en tijdens je menstruatie. Verreweg de eenvoudigste methode voor het plannen van je menstruatie is het noteren van je begin- en einddatum in een kleine kalender (en deze in je tas bewaren). Vanaf de eerste dag dat je begint te bloeden, duurt een menstruatie meestal 3-5 dagen, maar het kan ook 7-10 dagen duren. De lengte van een menstruatiecyclus kan variëren, maar duurt gemiddeld 28 dagen. Voor degenen die liever papierloos werken en alles digitaal bijhouden, zijn er apps zoals Period Calendar en Eve die je helpen bij het plannen en beheren van menstruatiesymptomen door real-time input te integreren, waaronder stemming, seksuele activiteit en andere factoren.

Let op je vochtinname

Gehydrateerd blijven voor en tijdens je menstruatiecyclus kan helpen tegen hoofdpijn, vermoeidheid, constipatie en andere ongemakkelijke PMS-symptomen. Drink dagelijks 8 tot 10 glazen water om overtollige zouten weg te spoelen en je lichaam gezond te houden. Hoe vreemd het ook klinkt, gehydrateerd blijven voor je menstruatie kan zelfs voorkomen dat je vocht vasthoudt, waardoor je minder vaak hoeft te plassen.

Houd er wel rekening mee dat cafeïne en alcohol niet je vrienden zijn. Beide zijn vochtafdrijvend en zorgen ervoor dat je vaker moet plassen dan nodig is. Je zult jezelf dankbaar zijn dat je een paar dagen voor en tijdens je menstruatie minder hebt gedronken.

Bekkenbodemspieren versterken met Kegel-oefeningen

Kegeloefeningen verbeteren niet alleen de algehele gezondheid van je bekken en bevorderen een betere ondersteuning van je rug en heupen, maar versterken ook je bekkenbodemspieren (de spieren rond je vagina, bekken en anus) om incontinentie en frequent urineren te voorkomen. Kegels kunnen overal - discreet - worden gedaan, maar je moet het niet overdrijven. Beperk Kegel oefeningen tijdens het plassen (voor incontinentiebestrijding) tot twee keer per maand om schade aan de blaas of nieren te voorkomen. Overleg met je arts voordat je Kegels aan je routine toevoegt, omdat Kegels sommige vormen van bekkenbodemdisfunctie kunnen verergeren.

Conclusie

Veel moeten plassen is een heel normaal symptoom van je menstruatiecyclus.
Doordat de progesteronspiegels pieken en dalen, geeft je lichaam overtollig vocht af wanneer je maandstonden beginnen.
Een paar keer per dag plassen is volkomen normaal voor of tijdens je menstruatie. Let op tekenen van een urine-infectie of nierinfectie, want die kunnen gevaarlijk zijn als je ze niet behandelt.
Zorg voor een systeem om je cyclus bij te houden en te plannen, en beperk je inname van vochtafdrijvende middelen zoals cafeïne en alcohol aan het einde van je cyclus. Doe Kegel-oefeningen om je bekkenbodem sterker te maken en houd Nexwear bij de hand als back-up.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
heldere of kleurloze urine gezond verschillende oorzaken

Is heldere of kleurloze urine gezond? Verschillende oorzaken uitgelegd

De kleur van urine kan een belangrijk inzicht geven in onze gezondheid, waarbij heldere urine vaak vragen oproept over de gevolgen. In deze blog onderzoeken we wat heldere urine betekent, wat d...

Seks en de prostaat

Seks goed voor de prostaat: Helpt het prostaatkanker tegengaan?

Inleiding De prostaat is een kleine klier die een grote rol speelt in de mannelijke gezondheid. Dit orgaan bevindt zich onder de blaas en omringt de urinebuis. Hoewel vaak over het hoofd gezien, ...

incontinentie of lekken na een prostaatoperatie

Incontinentie na een Prostaatoperatie: Duur, Hulpmiddelen en Oefeningen

Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar...