Waarom moet ik meer plassen tijdens mijn menstruatie?

waarom meer plassen voor en tijdens menstruatie

Veel vrouwen ervaren dat hun behoefte om te plassen toeneemt voor of tijdens hun menstruatie. Dit is geen verzinsel, maar een daadwerkelijk verband tussen hormonen en de menstruatiecyclus. Het is een aspect van de menstruatie dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het speelt een belangrijke rol in het welzijn van vrouwen.

Voor veel vrouwen omvat de menstruatiecyclus meer dan alleen krampen en stemmingswisselingen. Het kan ook invloed hebben op de urinefunctie, zoals een verhoogde aandrang om te plassen en zelfs onvrijwillig urineverlies. Hoewel het op het eerste gezicht misschien toeval lijkt, is er in werkelijkheid een duidelijk biologisch verband tussen hormonen, de menstruatiecyclus en de blaasfunctie.

1 Hormonen

Voor en tijdens de menstruatiecyclus hebben vrouwen last van veranderingen in hun blaascontrole door schommelingen in de hormoonspiegels. Twee hormonen, oestrogeen en progesteron, spelen een belangrijke rol in deze cyclische schommelingen.

In de eerste helft van de cyclus neemt de concentratie oestrogeen toe. Oestrogeen staat bekend om zijn vermogen om de spieren van de blaas en urinewegen te ontspannen. Deze ontspanning helpt om de blaas onder controle te houden en vermindert de aandrang om te plassen.

Naarmate de cyclus vordert en de eisprong nadert, verschuift de hormoonbalans in de richting van progesteron. In tegenstelling tot oestrogeen kan progesteron de gevoeligheid van de blaasspieren verhogen en ze gevoeliger maken voor samentrekkingen. Hierdoor kan het gevoel van aandrang om te plassen toenemen.

2 De Verandering van de Menstruatiecyclus

  • Oestrogeen en Progesteron: Scherpe daling voor de menstruatie.
  • Bladderspieren: Verstoring kan leiden tot urgentie en lekken.
  • Prostaglandinen: Stimuleren baarmoedercontracties en kunnen blaas irriteren, wat resulteert in verhoogde gevoeligheid en aandrang.

3 Overactieve Blaas (OAB)

Overactieve blaas (OAB) is een aandoening die vrouwen kan treffen, waarbij zij een plotselinge, onbeheersbare aandrang om te plassen ervaren. Deze aandrang gaat vaak gepaard met een verhoogde plasfrequentie en nachtelijk plassen.

Kenmerken van OAB:

  • Plotselinge, sterke drang om te urineren
  • Toename van plasfrequentie
  • 's Nachts wakker worden om te plassen

Factoren die OAB kunnen beïnvloeden bij vrouwen:

  • Hormonale schommelingen, vooral rondom de menstruatiecyclus

Bij vrouwen met OAB kunnen de hormonale veranderingen tijdens de menstruatieperiode de symptomen van de blaas verergeren, wat kan leiden tot meer aandrang en ongewild urineverlies.

Hoe vaak plassen voor en tijdens de menstruatie beperken?

Goede Hydratatie Handhaven

Voldoende water drinken kan de urine verdunnen en irritatie van de blaas verminderen. Het is belangrijk om gedurende de dag regelmatig water te consumeren. Let op met de inname van cafeïne en alcohol; deze kunnen de blaassymptomen verergeren.

Blaastraining Toepassen

Bij blaastraining wordt de tijd tussen toiletbezoeken geleidelijk verlengd om de blaas te trainen urine langer vast te houden. Begin met het uitstellen van het toiletbezoek met enkele minuten en verleng de tussenpozen na verloop van tijd.

Bekkenbodemoefeningen Uitvoeren

Het versterken van de bekkenbodemspieren met oefeningen zoals Kegels, kan helpen bij het verbeteren van de blaascontrole en het verminderen van urinelekkage. Voer regelmatig bekkenbodemoefeningen uit om de spieren die de blaasfunctie ondersteunen, te versterken.

Stressmanagement

Stress kan blaassymptomen verergeren. Daarom kan het vinden van manieren om stress te beheren en te ontspannen gunstig zijn. Integreer stressverminderende activiteiten zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen in de dagelijkse routine.

Raadpleeg uw Huisarts

Bij aanhoudende of ernstige blaasklachten tijdens de menstruatie is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Zij kunnen de symptomen evalueren, infecties uitsluiten en indien nodig doorverwijzen naar de juiste zorgverleners.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom

Interstitiële Cystitis of Blaaspijnsyndroom: Oorzaken, Symptomen en Behandelingsopties

Wat is Interstitiële Cystitis? Interstitiële cystitis, ook wel blaaspijnsyndroom genoemd, is een chronische aandoening van de blaas. Deze aandoening veroorzaakt langdurige pijn en ongemak in de bla...

erectiestoornissen man

Erectiestoornissen: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Wat zijn erectiestoornissen? Erectiestoornissen, ook wel impotentie genoemd, zijn problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Dit kan leiden tot stress, een laag zelfbeeld en relatieprob...

prostaatstenen man

Prostaatstenen: 4 Oorzaken, Symptomen en Behandelingsoptie

Inleiding Prostaatstenen zijn een minder bekend maar significant probleem voor veel mannen. Deze kleine steentjes kunnen ongemakken en complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we de oorz...