Alles wat u moet weten over plasproblemen na een prostaatoperatie

Alles wat u moet weten over plasproblemen na een prostaatoperatie

Een prostaatoperatie kan levensreddend zijn voor mannen die lijden aan prostaatkanker of andere aandoeningen van de prostaat. Echter, zoals bij elke operatie, kunnen er complicaties optreden, en plasproblemen zijn een veelvoorkomende zorg na een prostaatoperatie. In dit artikel bespreken we uitgebreid de verschillende plasproblemen die kunnen optreden na een prostaatoperatie en bieden we nuttige informatie over hoe deze problemen te behandelen en te beheren.

Soorten plasproblemen na een prostaatoperatie

Na een prostaatoperatie kunnen mannen verschillende plasproblemen ervaren als gevolg van de ingreep. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende plasproblemen na een prostaatoperatie:

 1. Urine-incontinentie: Dit is een veelvoorkomend probleem waarbij mannen moeite hebben om hun urine te controleren en ongewenst urineverlies ervaren, vooral bij hoesten, niezen of lachen.

 2. Urinestraalproblemen: Sommige mannen kunnen moeite hebben met het starten of stoppen van hun urinestraal, of ervaren een zwakke urinestraal die het moeilijk maakt om goed te urineren.

 3. Frequent urineren: Na een prostaatoperatie kunnen mannen de drang voelen om vaker te plassen, zelfs als de blaas niet vol is, wat hun dagelijkse activiteiten kan verstoren.

 4. Nachtelijke urinering: Veel mannen kunnen 's nachts wakker worden om te plassen, wat resulteert in verstoorde slaappatronen en vermoeidheid overdag.

Behandeling van plasproblemen na een prostaatoperatie

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om plasproblemen na een prostaatoperatie te behandelen en te beheren. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

 1. Fysiotherapie: Specifieke oefeningen gericht op het versterken van de bekkenbodemspieren kunnen helpen bij het verbeteren van de controle over de blaas en het verminderen van urine-incontinentie.

 2. Medicatie: Voor sommige mannen kunnen medicijnen zoals alfablokkers worden voorgeschreven om urinestraalproblemen te verlichten en de urinestroom te verbeteren.

 3. Gedragsveranderingen: Het vermijden van cafeïne en alcohol, vooral 's avonds, kan helpen bij het verminderen van de drang om 's nachts te plassen. Daarnaast kan het beperken van vochtinname voor het slapengaan ook helpen om nachtelijke urinering te verminderen.

 4. Chirurgie: In sommige gevallen kan een hersteloperatie nodig zijn om plasproblemen na een prostaatoperatie te corrigeren, zoals het herstellen van een vernauwde urethra of het vervangen van een beschadigde sluitspier.

Levensstijlaanpassingen voor het beheren van plasproblemen

Naast medische behandelingen zijn er ook enkele levensstijlaanpassingen die mannen kunnen helpen bij het beheren van plasproblemen na een prostaatoperatie. Enkele tips zijn:

 • Vermijd overmatig vochtinname, vooral voor het slapengaan, om nachtelijke urinering te verminderen.
 • Kegel-oefeningen regelmatig uitvoeren om de bekkenbodemspieren te versterken en urine-incontinentie te verminderen.
 • Houd een plasdagboek bij om patronen te identificeren en beter inzicht te krijgen in de plasgewoonten.
 • Raadpleeg een uroloog voor regelmatige follow-upafspraken en aanvullend advies over het beheer van plasproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat plasproblemen na een prostaatoperatie vaak verbeteren na verloop van tijd, maar het is essentieel om eventuele zorgen of ongemakken met uw zorgverlener te bespreken voor passende behandeling en begeleiding.

Conclusie

Plasproblemen na een prostaatoperatie zijn een veelvoorkomende zorg voor mannen, maar er zijn verschillende behandelingen en strategieën beschikbaar om deze problemen effectief te behandelen en te beheren. Door samen te werken met uw zorgverlener en het opvolgen van passende behandelingen en levensstijlaanpassingen, kunt u uw plasproblemen effectief aanpakken en uw algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
prostaatproblemen

Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

Sleutelgat incontinentie

Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...