12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vaker dan voorheen naar het toilet stuurt, kan het je dagelijkse activiteiten in de weg staan en soms een bron van schaamte worden. Als je je in zo'n situatie bevindt, is het belangrijk om te begrijpen wat de onderliggende oorzaak kan zijn en wanneer het tijd is om naar de dokter te gaan.

In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken van frequent plassen of urineren bij vrouwen en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het beheren van je urinegezondheid.

Wat is frequent plassen of urineren?

Iedereen heeft een uniek urineschema, maar de consensus is dat 6-8 keer per 24 uur normaal is voor gezonde mensen. Als je gedurende een langere periode vaker moet plassen, kan dit wijzen op frequent plassen.

Hoewel deze aandoening niet altijd wijst op een onderliggend medisch probleem en op zichzelf kan voorkomen, is overleg met je arts over andere begeleidende symptomen, zoals koorts of een branderig gevoel, cruciaal.

Frequent plassen vs. incontinentie
Frequent plassen betekent dat je vaker dan normaal de behoefte hebt om te plasse,. De frequentie kan je normale routine verstoren, je slaapcyclus onderbreken en kan wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand. Vrouwen met deze aandoening voelen de drang om meer dan acht keer binnen 24 uur te plassen als ze ongeveer 2 liter water of andere vloeistof hebben ingenomen gedurende de dag.

Aan de andere kant treedt urine-incontinentie op wanneer je de controle over je blaas verliest. Het is een veel voorkomende maar vaak ook pijnlijke aandoening die varieert van licht urineverlies bij hoesten of niezen tot een plotselinge en dringende behoefte om naar het toilet te gaan. Hoewel het vaak voorkomt bij onze oudere dierbaren, is het geen onvermijdelijk gevolg van het ouder worden. Je kunt een aantal medische behandelingen toepassen of je levensstijl aanpassen om de aandoening onder controle te houden.

Symptomen van frequent plassen

Het belangrijkste symptoom van frequente urinelozing is de drang om vaak te urineren, die gepaard gaat met een verhoogde urinelozing. De aandoening kan de kwaliteit van je leven negatief beïnvloeden en het kan nodig zijn om dringende hulp in te roepen, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals:

  • Druppen na het plassen
  • Pijnlijk plassen
  • pijn in de rug
  • Buikpijn
  • Troebele of stinkende urine
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Rillingen
  • Ongewone vaginale afscheiding
  • De drang om te plassen enkele minuten na het plassen
  • Urinaire incontinentie
  • Vaak plassen 's nachts of nocturie
  • Bloederige urine
  • Iets vreemds aan je plascyclus

12 Oorzaken van vaak plassen

Verschillende factoren, zoals leeftijd, leefgewoonten en medische aandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat je te vaak naar het toilet moet. Hoewel het voor sommigen een normaal onderdeel van het leven kan zijn (bijvoorbeeld zwangere vrouwen als gevolg van hormonale veranderingen), kunnen andere gevallen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, waarvoor een behandelplan nodig is. Enkele veel voorkomende oorzaken van frequent urineren bij vrouwen zijn:

1. Een urineweginfectie (UTI)

Urineweginfecties (UTI's) zijn de meest voorkomende oorzaak van frequent urineren bij vrouwen. Ze treden meestal op wanneer bacteriën de urinewegen binnendringen, wat kan gebeuren tijdens seksuele activiteit of na een toiletbezoek zonder goede hygiëne. Symptomen van UTI's zijn onder andere

  • Brandend gevoel als je plast
  • Pijn in je onderbuik
  • Toegenomen aandrang en frequentie van urineren

Als je een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk naar je huisarts te gaan voor advies, diagnose en behandeling.

2. Overactieve blaas (OAB)

Overactieve blaas (OAB) is een andere veel voorkomende oorzaak van frequent plassen bij vrouwen. Het wordt gekenmerkt door een oncontroleerbare drang om te plassen, zelfs als je daar geen zin in hebt, of het onvermogen om het plassen onder controle te houden als je eenmaal begint. Hoewel deze aandoening meestal niet ernstig is, kan ze leiden tot andere gezondheidscomplicaties als ze onbehandeld blijft. Mogelijke behandelingen voor OAB zijn veranderingen in de levensstijl, zoals het beperken van cafeïnegebruik, blaastrainingsoefeningen, medicijnen of, in ernstigere gevallen, een operatie.

3. Zwangerschap en postpartum

Als de baby in je groeit, begint je baarmoeder tegen je blaas te duwen, waardoor je vaker naar het toilet moet. Dit symptoom verdwijnt meestal na de bevalling, maar het kan zijn dat je extra hulp nodig hebt, zoals Kegels-oefeningen of incontinentieproducten.

4. Verminderd oestrogeen

Veel vrouwen hebben vaak last van frequent urineren, vooral als ze ouder worden en in de menopauze komen. Het oestrogeengehalte begint in deze periode te dalen, waardoor de blaasspieren zwakker kunnen worden en de controle over de blaas afneemt of het plassen toeneemt. Oestrogeen zorgt er ook voor dat de spieren van de urinebuis sterk blijven, dus als de oestrogeenspiegel daalt, kan dit ertoe leiden dat de urinebuis niet goed sluit. Dit kan ertoe leiden dat je vaker naar het toilet moet, zelfs als je niet het gevoel hebt dat je moet.

Hormoonvervangingstherapie (HRT) kan verloren oestrogeenniveaus aanvullen en helpen om de blaas beter onder controle te houden. HRT is echter alleen geschikt voor sommigen en moet met je arts worden besproken op basis van individuele behoeften en risicofactoren. Andere behandelingen die effectief kunnen zijn, zijn bekkenbodemoefeningen die de spieren rond de blaas helpen versterken of medicijnen die de blaasspier ontspannen.

5. Te veel vocht drinken

De hele dag door voldoende water drinken is goed voor je algehele gezondheid, maar te veel drinken kan leiden tot het vasthouden van water en bijdragen aan problemen zoals een opgeblazen gevoel en frequent urineren bij vrouwen. Stel dat je problemen hebt met vaak plassen als gevolg van te veel drinken. In dat geval kun je de inname beperken om de drang om meerdere keren naar het toilet te gaan tijdens de nacht of je dagelijkse activiteiten te verminderen. Je kunt ook met je huisarts praten omdat de aandoening het gevolg kan zijn van andere onderliggende medische problemen.

6. Cafeïne en alcohol gebruiken

Frequent urineren kan worden veroorzaakt door het consumeren van te veel cafeïne, alcohol of andere vochtafdrijvende middelen. Dranken zoals koffie, thee en frisdrank bevatten verschillende hoeveelheden cafeïne die de frequente aandrang om te plassen aanzienlijk kunnen verhogen.

Alcohol en kunstmatige zoetstoffen werken ook als diuretica, waardoor je lichaam meer urine produceert en uitscheidt dan normaal. Overmatig gebruik van deze stoffen kan ongemak veroorzaken of leiden tot uitdroging door overmatig urineren. Je moet de inname van deze stoffen dus goed in de gaten houden voor een optimale gezondheid en welzijn.

7. Vaginitis

Vaginitis is een veel voorkomende en vaak ongemakkelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een ontsteking in de vagina of vulva die veroorzaakt kan zijn door een infectie. Symptomen van vaginitis zijn pijn in de genitaliën, vaak moeten plassen met een branderig of jeukend gevoel tijdens het plassen en ongewone vaginale afscheiding - meestal wit en dik met een onaangename geur en schuimige textuur.

8. Interstitiële Cystitis (IC)

Interstitiële Cystitis (IC) treedt op wanneer de spieren in en rond je blaas geïrriteerd raken. Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen met verschillende intensiteit van symptomen, waaronder druk in de onderbuik, vaak moeten plassen en kleine hoeveelheden urine die worden uitgescheiden elke keer dat je gaat plassen - zelfs als je het gevoel hebt dat je blaas daarna nog vol is. Je kunt ook chronische pijn of ongemak in het bekkengebied ervaren.

9. Blaasstenen

Net als nierstenen vormen blaasstenen zich vaak wanneer mineralen in de urine samenkomen en stollen. Hoewel blaasstenen vaker voorkomen bij mannen, kunnen ook vrouwen er last van hebben. Als je regelmatig naar het toilet gaat met een branderig gevoel of ongemak in je buik tijdens het plassen, kan dit erop wijzen dat je blaasstenen hebt.

10. Stress en angst

Onverwachte uitstapjes naar het toilet kunnen wijzen op onderliggende stress. Onderzoek suggereert dat frequent urineren de natuurlijke reactie van je lichaam kan zijn wanneer het zich bedreigd voelt door opgekropte nervositeit of zorgen uit het dagelijks leven. Door actief stappen te ondernemen om dergelijke angsten te verlichten, kun je dit ongemakkelijke symptoom verminderen en zorgen voor algeheel welzijn.

11. Zwakke bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren zijn een essentieel onderdeel van het urinaire systeem, omdat ze verschillende organen ondersteunen, waaronder je blaas. Helaas kunnen bevalling en veroudering deze vitale spieren verzwakken. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot vaker plassen. Als je vermoedt dat je bekkenbodemspieren verzwakt zijn, is het verstandig om een huisarts of gynaecoloog te raadplegen voor een diagnose en aanbevelingen voor behandelingsopties.

12. Diabetes

Diabetes is een gezondheidstoestand waarbij je lichaam de suikerspiegel niet goed kan reguleren. Dit kan leiden tot veelvuldig urineren omdat het lichaam wanhopig probeert overtollige suikers kwijt te raken. Andere symptomen van diabetes zijn vermoeidheid, extreme dorst of honger, droge mond en tintelende handen/voeten.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je frequente toiletbezoek het dagelijks leven beïnvloedt, kun je de hoeveelheid water die je inneemt in de gaten houden en het gebruik van diuretica afremmen. Als de aandoening aanhoudt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Er zijn verschillende factoren die frequent urineren kunnen veroorzaken, dus een gesprek met een arts is belangrijk om te bepalen wat de oorzaak kan zijn voor een nauwkeurige diagnose.

Behandelingen voor frequent urineren

Frequent urineren kan onder controle gehouden en gestopt worden met de juiste behandeling en huismiddeltjes. Als de aandoening zich ontwikkelt tot urine-incontinentie, kun je incontinentiemateriaal van een gerenommeerde bron gebruiken om je comfort en veiligheid te vergroten terwijl je wacht tot de behandeling en andere remedies effect hebben. Enkele van de beste huismiddeltjes die de kans op genezing vergroten, zijn de volgende:

Beperk of vermijd het innemen van water en andere vloeistoffen voor het slapen gaan
Beperk de consumptie van alcohol, kunstmatige zoetstoffen, cafeïne en andere zure voedingsmiddelen
Probeer bekkenbodemoefeningen zoals Kegels om je bekkenspieren te versterken
Blaastrainingstechnieken oefenen, zoals plassen met vaste tussenpozen
Je kunt ook je huisarts raadplegen om te bepalen wat dit probleem kan veroorzaken en hoe je het het beste kunt behandelen. Behandelingsopties kunnen variëren van antibiotica in gevallen zoals UTI of andere medicatie afhankelijk van de aandoening - regelmatige follow-up met je arts is aan te raden om de voortgang te controleren totdat de symptomen zijn verminderd.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
prostaatproblemen

Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

Sleutelgat incontinentie

Sleutelgat-incontinentie: alles wat je moet weten over de hersen-blaasverbinding

Als je merkt dat je altijd als eerste naar het toilet moet als je thuiskomt, kan het zijn dat je sleutelgat-incontinentie hebt.Sleutelgat-incontinentie is een vorm van aandrangincontinentie die wor...