Incontinentie bij Dementie: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Inleiding

Incontinentie bij dementie is een veelvoorkomend probleem dat zowel de patiënt als de verzorger kan belasten. Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van de oorzaken, symptomen en behandelingsopties van dit probleem om de juiste zorg te kunnen bieden.

Wat is incontinentie bij dementie?

Incontinentie bij dementie verwijst naar het onvermogen om de blaas of darmen op een juiste manier te controleren als gevolg van dementie. Dit kan leiden tot ongewenst urineverlies (urine-incontinentie), ontlastingsincontinentie of een combinatie van beide.

Oorzaken van incontinentie bij dementie

De oorzaken van incontinentie bij dementie kunnen divers zijn en omvatten zowel fysieke als psychologische factoren. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 1. Verlies van cognitieve functie: Dementie kan leiden tot een afname van het vermogen om de blaas- en darmfuncties te controleren.

 2. Verminderde mobiliteit: Patiënten met dementie kunnen moeite hebben om naar het toilet te gaan vanwege mobiliteitsproblemen, wat kan leiden tot incontinentie.

 3. Veranderingen in de hersenen: Dementie kan de hersenfunctie aantasten, waardoor de signalen die de controle over de blaas- en darmfuncties reguleren, verstoord worden.

 4. Medicatie: Sommige medicijnen die worden gebruikt om dementie te behandelen, kunnen bijwerkingen hebben die incontinentie veroorzaken.

Symptomen van incontinentie bij dementie

De symptomen van incontinentie bij dementie kunnen variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden, maar kunnen het volgende omvatten:

 • Ongewild urineverlies bij hoesten, lachen of tillen.
 • Frequente drang om te plassen zonder daadwerkelijke lediging van de blaas.
 • Onvermogen om het toilet op tijd te bereiken.
 • Ongewild ontlastingsverlies.

Diagnose en behandeling

Het is belangrijk om een ​​grondige evaluatie uit te voeren om de oorzaak van incontinentie bij dementie vast te stellen. Dit kan onder meer een lichamelijk onderzoek, urineonderzoek en evaluatie van medicatie inhouden. Behandelingsopties kunnen variëren, maar kunnen het volgende omvatten:

 1. Gedragsinterventies: Dit kan onder meer het gebruik van toiletreminders, regelmatige toiletpauzes en het vermijden van cafeïne en alcohol omvatten.

 2. Medicatie: In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen van incontinentie te verminderen.

 3. Oefeningen: Bekkenbodemspieroefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de blaas- en darmcontrole.

 4. Incontinentiemateriaal: Het gebruik van absorberende producten kan helpen om het ongemak van incontinentie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Conclusie

Incontinentie bij dementie is een uitdagend probleem dat zowel de patiënt als de verzorger kan beïnvloeden. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en behandelingsopties is essentieel voor het bieden van adequate zorg. Met een grondige evaluatie en gepaste interventies kunnen de effecten van incontinentie bij dementie worden verminderd, waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt wordt verbeterd.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
prostaatproblemen

Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

Sleutelgat incontinentie

Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...