Als je last hebt van incontinentie, vind je het misschien ontmoedigend of moeilijk om te gaan zwemmen op het strand of in het openbare zwembad. Gelukkig zijn er tips die je kunt proberen om je veel comfortabeler en zelfverzekerder te voelen.
De zomer is een heerlijke tijd van het jaar. De meeste mensen gaan tijdens de warmere maanden naar het dichtstbijzijnde strand, zwembad of waterpark om af te koelen en plezier te maken met familie en vrienden.
Voor mensen met incontinentie kunnen deze ervaringen helaas veel stress en angst met zich meebrengen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals het gevoel dat ze geen comfortabele zwemkleding kunnen dragen om hun continentiehulpmiddelen te verbergen of de angst dat ze in het water gaan lekken.
Wij zijn hier om je te vertellen dat incontinentie niet betekent dat je niet van zwemmen kunt genieten! Deze 4 tips om met incontinentie van het strand of het zwembad te genieten, geven je extra gemoedsrust en vertrouwen om tijdens de warmere maanden met je geliefden te genieten.
Maak je geen zorgen over kleine lekkages
Het is belangrijk om te begrijpen dat urineverlies of het volledig legen van je blaas in zee volkomen ongevaarlijk is en dat veel mensen, zelfs zonder incontinentie, dit doen.
Als je alleen last hebt van licht urineverlies of druppels, is zwemmen in een zwembad ook prima. Probeer wel je blaas te legen voordat je erin springt, want urine gemengd met chloor kan huidirritaties veroorzaken - bij jezelf en bij anderen.
Als je last hebt van hevig urineverlies, oncontroleerbare blaasledigingen of fecale incontinentie, is het belangrijk om je blaas en/of darmen te legen voordat je gaat zwemmen en te investeren in incontinentiezwemkleding (binnenkort meer hierover).
1. Bereid je voor voordat je het water ingaat
Zoals we net al zeiden, is het van cruciaal belang dat je je blaas en/of darmen leegt voordat je in het water duikt.
Je moet ook alle incontinentiehulpmiddelen verwijderen die niet bedoeld zijn om in te zwemmen, zoals onderleggers en beschermers, pull-ups en slips.
De reden hiervoor is dat incontinentiematerialen het water absorberen waarin je zwemt. Dit is niet alleen extreem oncomfortabel voor je, maar kan ook leiden tot het barsten of breken van het hulpmiddel. De superabsorberende polymeren in inleggers, pull-ups en slips kunnen schadelijk zijn voor zwembadfilters en voor het zeeleven in open oceanen en waterwegen.
2. Investeer in incontinentie zwemkleding van goede kwaliteit
Gelukkig kun je speciaal gemaakte incontinentie zwemkleding kopen voor zowel kinderen als volwassenen. Voordat je iets koopt, moet je ervoor zorgen dat de zwemkleding die je kiest geschikt is voor jouw type en niveau van incontinentie om ongewenste ongelukjes op het strand of in het zwembad te voorkomen. We raden aan om, zodra je uit het water bent, je zwemkleding uit te doen en een onderlegger of bescherming in je zwemkleding aan te brengen totdat je weer klaar bent om in het water te gaan. Dit zorgt voor extra absorptie en bescherming.
3. Kijk naar andere incontinentiehulpmiddelen
Naast incontinentie zwemkleding zijn er nog andere hulpmiddelen die je kunt dragen om het doorlekken tijdens het zwemmen onder controle te houden.
Voor vrouwen is er een pessarium dat ze in hun vagina inbrengen om druk uit te oefenen op de urinebuis. Dit helpt om de urinestraal tegen te houden. Het lijkt op een tampon, maar de werking is heel anders. Hoewel het niet voor iedereen geschikt is, is het een hulpmiddel dat de urinestroom kan verminderen gedurende de tijd dat je wilt zwemmen en het is discreet en gemakkelijk te gebruiken.
Mannen kunnen een penisklem of -manchet gebruiken, die ook de urinestraal tegenhoudt tijdens het zwemmen. De meeste mannen melden dat ze relatief comfortabel zijn als ze er eenmaal aan gewend zijn, maar het hangt af van de tolerantie van de persoon. Het werkt door de plasbuis samen te drukken zodat de urine niet kan ontsnappen. Hij wordt halverwege de lengte van de penis geplaatst. Deze zijn ontworpen voor kortdurend gebruik en moeten om de 1 - 2 uur worden losgemaakt, afhankelijk van de aanwijzingen van de fabrikant.
Beide hulpmiddelen kunnen bijwerkingen hebben als ze niet goed of te vaak worden gebruikt, dus vraag altijd advies aan je huisarts of continentieverpleegkundige voordat je ze gebruikt.
4. Kies je eten en drinken verstandig!
Wat je eet en drinkt voor en tijdens je zwem- of stranddag kan invloed hebben op je incontinentiesymptomen.
Vermijd eten en drinken waarvan bekend is dat het de blaas en darmen irriteert, zoals cafeïne, koolzuurhoudende dranken, gekruid voedsel, zuur voedsel (fruit, tomaten) en alcohol.
Drink in plaats daarvan water en kies voor snacks zoals wortels, selderij en bessen die zachter zijn voor je blaas en darmen. Overleg altijd met je huisarts, diëtist en/of icontinentie verpleegkundige voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet. Bij Robin geloven we er heilig in dat je je leven ten volle moet leven. Het is niet omdat je incontinent bent dat je moet stoppen met de dingen waar je van houdt. We erkennen dat incontinentie betekent dat we vooruit moeten plannen en misschien een paar dingen moeten veranderen, maar alles is haalbaar.
Geniet van de zomerse warmte, vergeet niet om uit te glijden en herinneringen te maken in de zon en het water zonder in angst te leven!