Blaasstenen of cystolithiasis: 4 symptomen en behandeling uitgelegd

Blaasstenen behandeling en symptomen

Wat zijn Blaasstenen?

Stel je voor dat je blaas een soort reservoir is waarin urine wordt opgeslagen. Soms kunnen zich daar kleine harde afzettingen vormen, die we blaasstenen noemen.

Blaasstenen ontstaan doordat bepaalde stoffen in je urine kristalliseren en samenklonteren. Dit kan gebeuren als de concentratie van deze stoffen te hoog is, bijvoorbeeld door onvoldoende vochtinname of een onevenwichtige voeding.

Symptomen van Blaasstenen

Het herkennen van blaasstenen is cruciaal voor een tijdige behandeling. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Pijn bij het urineren
  • Frequent urineren
  • Bloed in de urine
  • Onderbuikpijn

Diagnostische Methodes

Het diagnosticeren van blaasstenen omvat verschillende stappen. Meestal wordt een combinatie van lichamelijk onderzoek, urineonderzoek en beeldvormingstechnieken zoals echografie en röntgenstralen gebruikt.

Behandelopties bij blaasstenen?

Medische Behandeling

Voor kleine blaasstenen kan medicatie helpen om ze op natuurlijke wijze uit te drijven. Het drinken van veel water kan ook helpen bij het spoelen van de stenen.

Niet-Invasieve Procedures

ESWL (extracorporale schokgolf lithotripsie) is een populaire methode. Hierbij worden schokgolven gebruikt om de stenen te breken, zodat ze via de urine kunnen worden afgevoerd.

Chirurgische Ingrepen

Voor grotere stenen kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Procedures zoals cystoscopie en percutane suprapubische cystolithotomie worden vaak toegepast.

Preventie van Blaasstenen

Dieet en Hydratatie

Een gezonde voeding en voldoende hydratatie zijn essentieel. Het verminderen van de inname van oxalaatrijke voedingsmiddelen kan helpen bij het voorkomen van steenvorming.

Regelmatige Controle

Voor mensen met een geschiedenis van blaasstenen is regelmatige medische controle belangrijk. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van nieuwe stenen.

Conclusie

Blaasstenen kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen is het mogelijk om ze effectief te beheren en te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandelplan.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
Seks en de prostaat

Seks goed voor de prostaat: Helpt het prostaatkanker tegengaan?

Inleiding De prostaat is een kleine klier die een grote rol speelt in de mannelijke gezondheid. Dit orgaan bevindt zich onder de blaas en omringt de urinebuis. Hoewel vaak over het hoofd gezien, ...

incontinentie of lekken na een prostaatoperatie

Incontinentie na een Prostaatoperatie: Duur, Hulpmiddelen en Oefeningen

Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar...

welke prostaatoperaties zijn er

Welke 5 Prostaatoperaties Zijn Er?

"Welke prostaatoperaties zijn er? Wat houdt het verwijderen van de prostaat in? We horen vaak over het laseren van een vergrote prostaat, TURP, prostatectomie, Urolift, RALP, Rezum, prostaat schra...