De betekenis van incontinentie

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft, maar er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betekenis van incontinentie, de verschillende soorten, oorzaken, symptomen, en behandelingen. We willen ervoor zorgen dat u een beter begrip krijgt van dit onderwerp en de mogelijke oplossingen die beschikbaar zijn.

Wat is incontinentie?

Incontinentie verwijst naar het onvermogen om urine of ontlasting op te houden, wat resulteert in ongewenst urineverlies of stoelgang. Het kan een uitdagend probleem zijn dat het dagelijks leven van een persoon ernstig kan beïnvloeden. Het kan leiden tot gevoelens van schaamte, isolatie en een afname van de kwaliteit van leven.

Soorten incontinentie

Er zijn verschillende soorten incontinentie, elk met hun eigen kenmerken en oorzaken:

 1. Stressincontinentie: Dit treedt op wanneer er druk wordt uitgeoefend op de blaas, zoals bij hoesten, niezen, of lachen, wat leidt tot ongewenst urineverlies.

 2. Urge-incontinentie: Ook bekend als aandrangincontinentie, dit is wanneer er plotselinge, intense drang is om te plassen, gevolgd door onvrijwillig urineverlies.

 3. Overloopincontinentie: Dit gebeurt wanneer de blaas niet volledig kan legen, waardoor er constant druppeltjes urine lekken.

 4. Functionele incontinentie: Dit treedt op wanneer een persoon fysiek of mentaal niet in staat is om op tijd naar het toilet te gaan vanwege beperkingen zoals mobiliteitsproblemen of dementie.

Oorzaken van incontinentie

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Verzwakte bekkenbodemspieren door zwangerschap, bevalling, of veroudering.
 • Neurologische aandoeningen zoals beroertes, multiple sclerose, of de ziekte van Parkinson.
 • Urineweginfecties of blaasontstekingen.
 • Hormonale veranderingen bij vrouwen, vooral tijdens de menopauze.
 • Medicijnen die de blaasfunctie beïnvloeden.

Symptomen van incontinentie

De symptomen van incontinentie kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Ongewenst urineverlies tijdens fysieke activiteiten of bij het niezen of hoesten.
 • Plotselinge, oncontroleerbare aandrang om te plassen.
 • Vaak 's nachts moeten plassen.
 • Moeite hebben met het legen van de blaas.
 • Huidirritatie als gevolg van constant vochtig zijn.

Behandelingen voor incontinentie

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om incontinentie te beheren en de symptomen te verminderen. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 1. Bekkenbodemoefeningen: Dit zijn specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren rond de blaas en het bekken.

 2. Medicijnen: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van de blaasfunctie en het verminderen van ongewenst urineverlies.

 3. Incontinentieproducten: Er zijn diverse incontinentieproducten op de markt, zoals luiers voor volwassenen, inlegkruisjes, en katheters, die kunnen helpen bij het beheersen van urineverlies.

 4. Chirurgische ingrepen: In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen om de blaasfunctie te verbeteren, vooral bij ernstige gevallen van incontinentie die niet reageren op andere behandelingen.

Conclusie

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijke impact kan hebben op het leven van een persoon, maar het is belangrijk om te weten dat er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn om de symptomen te beheren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Door een beter begrip van dit onderwerp kunnen mensen met incontinentie de juiste stappen ondernemen om hun symptomen effectief aan te pakken en een gezond, gelukkig leven te leiden.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
prostaatproblemen

Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

Sleutelgat incontinentie

Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...