Waarom kan ik mijn plas niet onder controle houden?

plas controleren

Inleiding

Urine-incontinentie kan een uitdagende aandoening zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen bent en dat er opties zijn om ermee om te gaan. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen en enkele eenvoudige tips te volgen, kunt u uw blaascontrole verbeteren en uw kwaliteit van leven verhogen.

Wat is urine-incontinentie?

Urine-incontinentie verwijst naar het onvermogen om uw plas onder controle te houden, wat kan leiden tot ongewenst urineverlies. Dit kan variëren van incidentele lekken tot volledig onvermogen om uw blaas te beheersen. Het kan een tijdelijk probleem zijn of een chronische aandoening.

Mogelijke oorzaken van urine-incontinentie

Er zijn verschillende factoren die urine-incontinentie kunnen veroorzaken, waaronder:

 • Verzwakte bekkenbodemspieren: De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de blaasfunctie. Als deze spieren verzwakt zijn, kan het moeilijker zijn om uw plas onder controle te houden.
 • Veranderingen in hormonen: Hormonale veranderingen, zoals die tijdens zwangerschap, menopauze of hormonale therapieën, kunnen de blaasfunctie beïnvloeden en bijdragen aan urine-incontinentie.
 • Neurologische aandoeningen: Problemen met het zenuwstelsel, zoals multiple sclerose, beroerte of aandoeningen van het ruggenmerg, kunnen de communicatie tussen de blaas en de hersenen verstoren, waardoor urine-incontinentie ontstaat.
 • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals diuretica, antidepressiva en slaapmiddelen, kunnen urine-incontinentie als bijwerking veroorzaken.
 • Ouderdom: Veroudering kan leiden tot veranderingen in de blaasfunctie en spierkracht, waardoor urine-incontinentie vaker voorkomt bij oudere volwassenen.

  Tips om urine-incontinentie te beheren

  Hoewel urine-incontinentie vervelend kan zijn, zijn er manieren om ermee om te gaan en uw kwaliteit van leven te verbeteren. Hier zijn enkele tips:

  • Bekkenbodemoefeningen: Het versterken van de bekkenbodemspieren kan helpen bij het verbeteren van de blaascontrole. Overweeg om regelmatig bekkenbodemoefeningen op te nemen in uw dagelijkse routine.
  • Plasroutine: Probeer regelmatig naar het toilet te gaan, zelfs als u geen sterke aandrang voelt. Dit kan helpen voorkomen dat uw blaas te vol raakt en lekken veroorzaakt.
  • Dieet en vochtinname: Vermijd cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen de blaas kunnen irriteren en urine-incontinentie kunnen verergeren. Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven, maar vermijd het drinken van grote hoeveelheden vlak voor het slapengaan.
  • Medische behandeling: Raadpleeg een arts als u regelmatig last heeft van urine-incontinentie. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder medicatie, fysiotherapie en in sommige gevallen chirurgie, die kunnen helpen bij het beheren van de symptomen.

   Conclusie

   Urine-incontinentie kan een uitdagende aandoening zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen bent en dat er opties zijn om ermee om te gaan. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen en enkele eenvoudige tips te volgen, kunt u uw blaascontrole verbeteren en uw kwaliteit van leven verhogen.

   Ga door, blijf lezen.

   Ga naar alle blog artikelen
   prostaatproblemen

   Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

   Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

   oorzaken vaak plassen bij vrouwen

   12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

   Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

   Sleutelgat incontinentie

   Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

   Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...