Alles wat u moet weten over het pessarium voor incontinentie

Het pessarium is een veelgebruikte medische oplossing voor vrouwen die lijden aan urine-incontinentie, een aandoening die hun kwaliteit van leven ernstig kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een pessarium is, hoe het werkt, de voordelen en mogelijke bijwerkingen, evenals wie het zou kunnen overwegen als behandelingsoptie.

Wat is een pessarium voor incontinentie?

Een pessarium is een klein, flexibel apparaat dat in de vagina wordt ingebracht en ontworpen is om de blaas te ondersteunen en ongewenst urineverlies te voorkomen. Het pessarium wordt meestal gemaakt van medische siliconen of rubber en is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten om te passen bij de anatomie van elke vrouw.

Hoe werkt een pessarium?

Het pessarium werkt door druk uit te oefenen op de urethra en de blaas te ondersteunen, waardoor het moeilijker wordt voor urine om ongewenst te ontsnappen. Door het pessarium op zijn plaats te houden, kan het urineverlies tijdens activiteiten zoals hoesten, niezen of sporten effectief worden verminderd.

Voordelen van het pessarium

  • Niet-chirurgische optie: Het pessarium is een niet-chirurgische behandelingsoptie voor urine-incontinentie, wat betekent dat het minder invasief is dan sommige andere procedures en een sneller herstel kan bieden.

  • Herbruikbaarheid: Een pessarium kan herhaaldelijk worden gebruikt en vereist alleen periodieke reiniging en onderhoud voor langdurig gebruik.

  • Aanpasbaarheid: Omdat pessaria verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en maten, kan uw zorgverlener u helpen bij het vinden van het juiste pessarium dat past bij uw anatomie en behoeften.

Mogelijke bijwerkingen van het pessarium

Hoewel het pessarium over het algemeen veilig en effectief is, kunnen sommige vrouwen bijwerkingen ervaren, waaronder:

  • Vaginale irritatie: Langdurig dragen van het pessarium kan leiden tot irritatie of gevoeligheid van het vaginale weefsel. Regelmatige reiniging en het volgen van de instructies van uw zorgverlener kunnen helpen dit te voorkomen.

  • Urinaire problemen: In zeldzame gevallen kan het pessarium druk uitoefenen op de blaas en urinaire problemen veroorzaken, zoals frequente urineweginfecties of problemen met het legen van de blaas.

  • Discomfort: Sommige vrouwen kunnen ongemak ervaren bij het inbrengen of dragen van het pessarium, maar dit kan vaak worden verlicht door aanpassingen aan de pasvorm of het gebruik van glijmiddel.

Wie zou een pessarium moeten overwegen?

Het pessarium kan een geschikte behandelingsoptie zijn voor vrouwen die last hebben van milde tot matige urine-incontinentie en die op zoek zijn naar een niet-chirurgische oplossing. Het is belangrijk om met uw zorgverlener te praten over uw symptomen en behoeften om te bepalen of het pessarium geschikt is voor u.

Conclusie

Het pessarium is een effectieve en niet-chirurgische behandelingsoptie voor vrouwen met urine-incontinentie, die kan helpen bij het verminderen van ongewenst urineverlies en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Door samen te werken met uw zorgverlener en het opvolgen van passende instructies en richtlijnen, kunt u de voordelen van het pessarium maximaliseren en uw symptomen effectief beheren.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
verkoudheid griep en urine-incontinentie

Het verband tussen verkoudheid, griep en urine-incontinentie

Incontinentie komt vaker voor als je verkouden of grieperig bent. Deze tips voor urine-incontinentie tijdens het griepseizoen kunnen helpen. Als jij of je naaste last heeft van incontinentie, dan w...

Hoe genieten van zwembad en strand met incontinentie

Genieten van zwembad en strand met incontinentie met deze 4 tips

Als je last hebt van incontinentie, vind je het misschien ontmoedigend of moeilijk om te gaan zwemmen op het strand of in het openbare zwembad. Gelukkig zijn er tips die je kunt proberen om je veel...

nadruppelen

De Oplossing voor Nadruppelen bij Mannen

Wat is Nadruppelen? Nadruppelen is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Na het plassen blijven er vaak enkele druppels urine achter. Dit kan ongemakkelijk en gênant zijn. Waarom druppel ik na? I...