Alles wat u moet weten over het pessarium voor incontinentie

Het pessarium is een veelgebruikte medische oplossing voor vrouwen die lijden aan urine-incontinentie, een aandoening die hun kwaliteit van leven ernstig kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een pessarium is, hoe het werkt, de voordelen en mogelijke bijwerkingen, evenals wie het zou kunnen overwegen als behandelingsoptie.

Wat is een pessarium voor incontinentie?

Een pessarium is een klein, flexibel apparaat dat in de vagina wordt ingebracht en ontworpen is om de blaas te ondersteunen en ongewenst urineverlies te voorkomen. Het pessarium wordt meestal gemaakt van medische siliconen of rubber en is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten om te passen bij de anatomie van elke vrouw.

Hoe werkt een pessarium?

Het pessarium werkt door druk uit te oefenen op de urethra en de blaas te ondersteunen, waardoor het moeilijker wordt voor urine om ongewenst te ontsnappen. Door het pessarium op zijn plaats te houden, kan het urineverlies tijdens activiteiten zoals hoesten, niezen of sporten effectief worden verminderd.

Voordelen van het pessarium

  • Niet-chirurgische optie: Het pessarium is een niet-chirurgische behandelingsoptie voor urine-incontinentie, wat betekent dat het minder invasief is dan sommige andere procedures en een sneller herstel kan bieden.

  • Herbruikbaarheid: Een pessarium kan herhaaldelijk worden gebruikt en vereist alleen periodieke reiniging en onderhoud voor langdurig gebruik.

  • Aanpasbaarheid: Omdat pessaria verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en maten, kan uw zorgverlener u helpen bij het vinden van het juiste pessarium dat past bij uw anatomie en behoeften.

Mogelijke bijwerkingen van het pessarium

Hoewel het pessarium over het algemeen veilig en effectief is, kunnen sommige vrouwen bijwerkingen ervaren, waaronder:

  • Vaginale irritatie: Langdurig dragen van het pessarium kan leiden tot irritatie of gevoeligheid van het vaginale weefsel. Regelmatige reiniging en het volgen van de instructies van uw zorgverlener kunnen helpen dit te voorkomen.

  • Urinaire problemen: In zeldzame gevallen kan het pessarium druk uitoefenen op de blaas en urinaire problemen veroorzaken, zoals frequente urineweginfecties of problemen met het legen van de blaas.

  • Discomfort: Sommige vrouwen kunnen ongemak ervaren bij het inbrengen of dragen van het pessarium, maar dit kan vaak worden verlicht door aanpassingen aan de pasvorm of het gebruik van glijmiddel.

Wie zou een pessarium moeten overwegen?

Het pessarium kan een geschikte behandelingsoptie zijn voor vrouwen die last hebben van milde tot matige urine-incontinentie en die op zoek zijn naar een niet-chirurgische oplossing. Het is belangrijk om met uw zorgverlener te praten over uw symptomen en behoeften om te bepalen of het pessarium geschikt is voor u.

Conclusie

Het pessarium is een effectieve en niet-chirurgische behandelingsoptie voor vrouwen met urine-incontinentie, die kan helpen bij het verminderen van ongewenst urineverlies en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Door samen te werken met uw zorgverlener en het opvolgen van passende instructies en richtlijnen, kunt u de voordelen van het pessarium maximaliseren en uw symptomen effectief beheren.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
prostaatproblemen

Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

Sleutelgat incontinentie

Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...