10 Gezonde Gewoonten voor 70-plussers: Tips voor een Actief Leven

Gezonde gewoonten zijn belangrijk in alle levensfasen, maar vooral voor 70-plussers, omdat een gezonde levensstijl kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren en ziektes te voorkomen. Er zijn talloze manieren waarop 70-plussers hun gezondheid kunnen verbeteren. In dit artikel worden 10 gezonde gewoonten besproken die 70-plussers kunnen helpen om gezond en actief te blijven.

A table with a variety of healthy foods, including fruits, vegetables, whole grains, and nuts. A glass of water and a bottle of vitamins are also present

Een van de belangrijkste gezonde gewoonten voor 70-plussers is om regelmatig te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om spierkracht en flexibiliteit te behouden, het risico op chronische ziekten te verminderen en de stemming te verbeteren. Daarnaast kan het ook helpen om de slaap te verbeteren en het geheugen te stimuleren. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten matige intensiteit lichaamsbeweging per week te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Een andere gezonde gewoonte voor 70-plussers is om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen. Het is belangrijk om voldoende eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen, en te beperken in zout, suiker en verzadigd vet. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks minstens 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten, en om te kiezen voor volkoren producten, magere zuivel en vette vis. Door deze gezonde gewoonten te volgen, kunnen 70-plussers hun gezondheid en welzijn verbeteren en genieten van een actief en bevredigend leven.

Voedingsrichtlijnen

An elderly person's table with a variety of colorful fruits, vegetables, whole grains, and lean proteins. A glass of water and a small plate with nuts and seeds are also present

Gezonde voeding is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid op oudere leeftijd. Hier zijn enkele voedingsrichtlijnen voor 70-plussers.

Balans in Macronutriënten

Een gezond voedingspatroon voor 70-plussers moet een goede balans hebben tussen macronutriënten, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om de spiermassa te behouden en te ondersteunen. Kies voor magere eiwitbronnen, zoals kip, vis, magere zuivelproducten, peulvruchten en noten. Beperk de consumptie van verzadigde vetten en transvetten en kies voor gezonde vetten, zoals onverzadigde vetten, die te vinden zijn in avocado's, noten, zaden en vette vis.

Voldoende Vezels

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en om de bloedsuikerspiegel te reguleren. 70-plussers moeten streven naar minstens 25 gram vezels per dag. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn onder andere volkoren granen, groenten, fruit, peulvruchten en noten.

Hydratatie en Vochtbalans

Voldoende hydratatie is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid op oudere leeftijd. Ouderen hebben vaak een verminderd dorstgevoel, wat kan leiden tot uitdroging. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken, ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Andere hydraterende dranken, zoals kruidenthee en bouillon, kunnen ook helpen om de vochtbalans op peil te houden. Beperk de consumptie van cafeïnehoudende en alcoholische dranken, omdat deze kunnen leiden tot uitdroging.

Met deze voedingsrichtlijnen kunnen 70-plussers een gezond en evenwichtig dieet volgen om hun gezondheid te behouden en te verbeteren.

Fysieke Activiteit

Elderly individuals engaging in physical activities like walking, stretching, and gardening. A group of seniors participating in exercise classes and outdoor activities

Goede fysieke gezondheid is een belangrijk aspect van het welzijn van 70-plussers. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen om de spieren en botten sterk te houden en om de kans op chronische ziekten te verminderen. Er zijn twee soorten fysieke activiteiten die 70-plussers kunnen doen: dagelijkse beweging en kracht- en flexibiliteitsoefeningen.

Dagelijkse Beweging

Dagelijkse beweging is een belangrijk onderdeel van een actieve levensstijl. Het kan zo simpel zijn als een wandeling maken, fietsen, boodschappen doen, tuinieren, of andere activiteiten die de hartslag verhogen. Het is aanbevolen om minstens 30 minuten per dag matige-intensiteit beweging te doen, verspreid over de dag.

Kracht en Flexibiliteit

Kracht- en flexibiliteitsoefeningen helpen om de spieren en botten sterk te houden en om de flexibiliteit te behouden. Het kan zo simpel zijn als het doen van squats, push-ups, of yoga. Het is aanbevolen om minstens twee keer per week kracht- en flexibiliteitsoefeningen te doen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke vorm van fysieke activiteit beter is dan geen activiteit. Het is ook belangrijk om te beginnen met activiteiten die haalbaar zijn en om langzaam te werken aan het verhogen van de intensiteit en de duur van de activiteit.

Mentale Gezondheid

A serene garden with a winding path, surrounded by blooming flowers and lush greenery. A bench sits under a shady tree, inviting relaxation and contemplation

Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid, vooral op hogere leeftijd. Het is essentieel om de geest actief te houden en sociale interactie te hebben om een ​​goed mentaal welzijn te behouden. Hier zijn enkele gezonde gewoonten voor 70-plussers om hun mentale gezondheid te behouden:

Cognitieve Stimulatie

Cognitieve stimulatie is een belangrijk aspect van mentale gezondheid. Het houdt de geest actief en helpt bij het behouden van mentale scherpte. Er zijn verschillende manieren om cognitieve stimulatie te bereiken, zoals het lezen van boeken, het doen van puzzels, het spelen van bordspellen en het leren van nieuwe vaardigheden. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die uitdagend zijn, maar niet te moeilijk, om frustratie te voorkomen.

Een andere manier om cognitieve stimulatie te krijgen, is door middel van technologie. Computers en tablets bieden toegang tot educatieve programma's en games die speciaal zijn ontworpen om de geest actief te houden. Het is belangrijk om een ​​gezonde balans te vinden tussen technologiegebruik en andere activiteiten om een ​​gezonde levensstijl te behouden.

Sociale Interactie

Sociale interactie is een belangrijk onderdeel van mentale gezondheid. Het hebben van sociale contacten kan gevoelens van eenzaamheid en depressie verminderen. Het is belangrijk om tijd door te brengen met vrienden en familie, deel te nemen aan sociale activiteiten en vrijwilligerswerk te doen.

Naast persoonlijke interactie kan technologie ook helpen bij het onderhouden van sociale contacten. Videochat-apps zoals Skype en FaceTime bieden de mogelijkheid om te communiceren met vrienden en familie die ver weg wonen. Sociale media-platforms zoals Facebook en Twitter bieden ook mogelijkheden om contact te houden met vrienden en familie.

Door cognitieve stimulatie en sociale interactie op te nemen in hun dagelijkse routine, kunnen 70-plussers hun mentale gezondheid behouden en een actief en bevredigend leven leiden.

Preventieve Gezondheidszorg

Elderly group exercising outdoors, practicing healthy habits. A nurse educates them on preventive care

Gezond ouder worden begint met preventieve gezondheidszorg. Regelmatige check-ups en vaccinaties zijn belangrijke onderdelen van preventieve gezondheidszorg voor 70-plussers.

Regelmatige Check-ups

Regelmatige check-ups zijn belangrijk om de gezondheid van 70-plussers te monitoren. Tijdens een check-up kan een arts ziekten en aandoeningen vroegtijdig opsporen en behandelen. Ook kan een arts tijdens een check-up advies geven over gezonde gewoonten en leefstijl.

Hieronder staan enkele voorbeelden van check-ups die 70-plussers zouden moeten overwegen:

 • Bloeddrukmeting: Hoge bloeddruk kan leiden tot hartziekten, beroertes en nieraandoeningen. Het is belangrijk om de bloeddruk regelmatig te laten meten.
 • Cholesteroltest: Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot hartziekten. Een cholesteroltest kan helpen bij het opsporen van een hoog cholesterolgehalte.
 • Oogtest: Veranderingen in het gezichtsvermogen zijn gebruikelijk bij het ouder worden. Een oogtest kan helpen bij het opsporen van oogaandoeningen zoals cataract en glaucoom.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn belangrijk om infecties en ziekten te voorkomen. 70-plussers zouden moeten overwegen om de volgende vaccinaties te krijgen:

 • Griepprik: De griepprik is belangrijk voor 70-plussers omdat zij een verhoogd risico hebben op complicaties door griep.
 • Pneumokokkenvaccin: Het pneumokokkenvaccin kan helpen bij het voorkomen van longontsteking en bloedvergiftiging. Het wordt aanbevolen voor 70-plussers die een verhoogd risico hebben op deze infecties.

Door regelmatige check-ups en vaccinaties kunnen 70-plussers hun gezondheid behouden en verbeteren.

Slaaphygiëne

A tidy bedroom with a comfortable bed, soft pillows, and clean bedding. A nightstand with a glass of water and a book. A dim bedside lamp

Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid van 70-plussers. Slaaphygiëne kan helpen om een goede nachtrust te krijgen en te behouden. Hier zijn enkele tips voor het verbeteren van de slaaphygiëne:

1. Creëer een geschikte omgeving

Zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Dit betekent dat de slaapkamer koel, stil en donker moet zijn. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten in de slaapkamer, zoals televisies, laptops en mobiele telefoons. Deze apparaten kunnen de slaap verstoren.

2. Stel een vast slaapschema in

Het is belangrijk om een vast slaapschema in te stellen en zich eraan te houden. Dit betekent dat men elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Dit helpt om een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen.

3. Bevorder ontspanning voor het slapengaan

Ontspanning voor het slapengaan kan helpen om in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Dit kan door het nemen van een warm bad, het lezen van een boek, of het luisteren naar rustgevende muziek.

4. Vermijd stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan

Vermijd stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan, zoals het drinken van cafeïnehoudende dranken of het kijken naar spannende televisieprogramma's. Dit kan de slaap verstoren.

5. Let op de voeding en drankgebruik

Let op de voeding en drankgebruik. Eet niet te zwaar vlak voor het slapengaan en vermijd alcohol. Dit kan de slaap verstoren.

6. Ontwikkel een slaaproutine

Ontwikkel een slaaproutine. Dit betekent dat men voor het slapengaan bepaalde activiteiten uitvoert, zoals het poetsen van de tanden of het lezen van een boek. Dit helpt om een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen.

7. Verander de levensstijl en gewoonten

Verander de levensstijl en gewoonten. Dit betekent dat men gezond moet eten, regelmatig moet bewegen en stress moet verminderen. Dit kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Door het volgen van deze tips kan men de slaaphygiëne verbeteren en de slaapkwaliteit verhogen.

Stressmanagement

A serene garden with a peaceful pond surrounded by lush greenery and colorful flowers. A gentle breeze rustles the leaves, creating a calming atmosphere for relaxation and stress management

Stress kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van 70-plussers. Het is belangrijk om stress te verminderen en te beheersen om een gezonde levensstijl te behouden. Hieronder staan enkele tips om stress te verminderen:

 • Regelmatige lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Het kan ook helpen om slaap te verbeteren, wat op zijn beurt ook kan helpen om stress te verminderen.

 • Gezonde voedingskeuzes: Het maken van gezonde voedingskeuzes kan bijdragen aan het verminderen van stress. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, magnesium en omega-3 vetzuren kunnen helpen om stress te verminderen.

 • Voldoende slaap: Voldoende slaap is belangrijk voor een gezonde levensstijl en kan helpen om stress te verminderen. Het wordt aanbevolen om minstens 7 uur slaap per nacht te krijgen.

 • Meditatie: Meditatie kan helpen om de geest te kalmeren en stress te verminderen. Er zijn veel verschillende soorten meditatie, dus het is belangrijk om een type te vinden dat bij u past.

 • Yoga: Yoga kan helpen om stress te verminderen en de flexibiliteit en kracht te verbeteren. Het kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen en de stemming te verbeteren.

 • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Er zijn veel verschillende soorten ademhalingsoefeningen, dus het is belangrijk om een type te vinden dat bij u past.

Het verminderen van stress is belangrijk voor een gezonde levensstijl voor 70-plussers. Door regelmatige lichaamsbeweging te integreren, gezonde voedingskeuzes te maken, voldoende slaap te krijgen, te mediteren, yoga te beoefenen en ademhalingsoefeningen te doen, kunnen 70-plussers hun stressniveaus verlagen en hun gezondheid verbeteren.

Medicatiebeheer

A senior's medication organized in a weekly pill dispenser. A calendar with healthy habits listed. A hand reaching for the dispenser

Voor 70-plussers is het belangrijk om hun medicatie goed te beheren. Dit betekent dat ze hun medicijnen op de juiste manier innemen en op de hoogte zijn van eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen.

Hier zijn enkele tips om het medicatiebeheer te verbeteren:

 • Maak een lijst van alle medicijnen die worden ingenomen, inclusief de dosering en de frequentie. Dit kan helpen om te voorkomen dat er medicijnen worden gemist of dat er te veel van een bepaald medicijn wordt ingenomen.
 • Bespreek eventuele veranderingen in medicijnen met een arts of apotheker voordat ze worden doorgevoerd. Dit kan helpen om te voorkomen dat er onbedoelde interacties optreden tussen medicijnen.
 • Gebruik een medicijndoos om medicijnen op de juiste manier in te nemen en te voorkomen dat er medicijnen worden gemist.
 • Zorg ervoor dat medicijnen op de juiste manier worden bewaard, bijvoorbeeld op een koele en droge plaats. Dit kan helpen om de effectiviteit van medicijnen te behouden en te voorkomen dat ze bederven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beheren van medicijnen een belangrijk onderdeel is van het behoud van een goede gezondheid op oudere leeftijd. Door deze tips te volgen, kunnen 70-plussers hun medicatie op de juiste manier innemen en de kans op complicaties verminderen.

Veiligheid en Valpreventie

A serene park with clear pathways, benches, and gentle slopes. A signpost displaying "Veiligheid en Valpreventie 10 Gezonde Gewoonten voor 70-plussers" stands prominently near the entrance

Veiligheid en valpreventie zijn een belangrijk aandachtspunt voor 70-plussers. Omdat het risico op vallen en letsel toeneemt naarmate men ouder wordt, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen. Hieronder staan enkele tips voor veiligheid en valpreventie voor 70-plussers.

Maak het huis veilig

Een van de belangrijkste dingen die 70-plussers kunnen doen om veilig te blijven, is ervoor zorgen dat hun huis veilig is. Dit kan worden bereikt door het verwijderen van losse tapijten, het installeren van handgrepen in de badkamer en het installeren van goede verlichting in het hele huis. Een andere belangrijke stap is om ervoor te zorgen dat er geen obstakels op de vloer liggen, zoals schoenen of speelgoed.

Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op vallen verminderen door de spieren en botten sterk te houden. Dit kan worden bereikt door activiteiten zoals wandelen, zwemmen, yoga of tai chi. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die geschikt zijn voor de individuele fysieke conditie en om regelmatig te oefenen.

Controleer geneesmiddelen

Sommige medicijnen kunnen duizeligheid of slaperigheid veroorzaken, wat het risico op vallen kan verhogen. 70-plussers moeten hun medicijnen regelmatig controleren en met hun arts bespreken of er bijwerkingen zijn die het risico op vallen kunnen verhogen.

Zorg voor een gezonde voeding

Een gezonde voeding kan helpen om de botten sterk te houden en het risico op vallen te verminderen. 70-plussers moeten een dieet volgen dat rijk is aan calcium en vitamine D, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen, wat kan leiden tot duizeligheid en het risico op vallen kan verhogen.

Zingeving en Hobby's

A group of 70+ seniors engaging in healthy hobbies like gardening, walking, and reading, surrounded by nature and leisure activities

Zingeving en hobby's zijn belangrijk voor het welzijn van 70-plussers. Het hebben van een hobby kan helpen om de geest actief te houden en kan bijdragen aan een gevoel van voldoening. Hieronder staan enkele gezonde hobby's die 70-plussers kunnen overwegen.

Lezen

Lezen is een geweldige hobby voor 70-plussers. Het kan helpen om de geest actief te houden en kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning. Bovendien kan lezen de kennis vergroten en nieuwe interesses ontwikkelen. Het is belangrijk om te onthouden dat lezen niet alleen boeken omvat, maar ook tijdschriften, kranten en andere informatieve materialen.

Tuinieren

Tuinieren is een andere geweldige hobby voor 70-plussers. Het kan helpen om fysiek actief te blijven en kan bijdragen aan een gevoel van voldoening. Bovendien kan tuinieren helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat tuinieren niet alleen buiten kan worden gedaan, maar ook binnenshuis met kamerplanten.

Fotografie

Fotografie is een geweldige hobby voor 70-plussers die geïnteresseerd zijn in kunst en creativiteit. Het kan helpen om de geest actief te houden en kan bijdragen aan een gevoel van voldoening. Bovendien kan fotografie helpen om herinneringen vast te leggen en te delen met familie en vrienden. Het is belangrijk om te onthouden dat fotografie niet alleen professioneel kan worden beoefend, maar ook als hobby met een smartphone of een eenvoudige camera.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
prostaatproblemen

Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

Sleutelgat incontinentie

Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...