6 blaasvriendelijke drankjes die een overactieve blaas kalmeren

6 dranken die helpen voor een overactieve blaas

1. Perensap

Perensap is gemakkelijk te vinden in supermarkten, of maak je eigen sap met een sapcentrifuge. Dit is een uitstekend idee als je een grote hoeveelheid peren hebt. Perensap is een ideaal alternatief voor het ochtendglas sinaasappelsap omdat peren een zacht effect hebben op de blaas. Ze bevatten appelzuur dat nierstenen kan helpen voorkomen. Peren zijn ook een bron van vitamine C, wat verzachtend kan zijn voor de blaas.

2. Kokosnootwater

Kokoswater is een heerlijk en verfrissend drankje dat vooral populair is in de zomer. Het hydrateert op natuurlijke wijze zonder een verhoogde aandrang tot urineren te veroorzaken. Kokoswater voorziet het lichaam van essentiële elektrolyten zonder de irriterende stoffen die in sommige andere dranken voorkomen, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met een overactieve blaas.

3. Cafeïnevrije Thee

Hoewel thee een basisdrank is, kan de cafeïne die normaal gesproken in thee zit, juist zorgen voor een verhoogde urineproductie en blaasirritatie. Bekende theemerken bieden daarom ook cafeïnevrije varianten aan die qua smaak niet onderdoen. Een alternatief kan een milde kruidenthee zijn, zoals kamillethee.

4. Pompoenzaad Infusie

Light geroosterde pompoenzaden in warm water laten weken is een uitstekende manier om een weldadige infusie te creëren. Een snufje kaneel kan voor extra smaak zorgen. Pompoenzaden zijn bewezen effectief voor het bevorderen van de gezondheid van de blaas. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en bezitten ontstekingsremmende eigenschappen die de blaas kunnen kalmeren.

5. Aloëverasap

Aloë vera sap is misschien niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als sommige van de andere suggesties, maar het is te vinden in reformwinkels zoals Holland & Barrett. Aloë vera is een verfrissende, ietwat bittere drank. Dit drankje kan ontstekingen in de blaas helpen verminderen en het biedt ook verlichting bij interstitiële cystitis en voorkomt urineweginfecties.

6. Witte Wijn Spritzer

Hoewel bekend is dat alcohol de blaas irriteert, zijn er ook andere opties die minder impact hebben. Sterke dranken kun je het beste vermijden. Een White Wine Spritzer, gemaakt door wijn te mengen met bruisend of sodawater, kan de inname van alcohol en mogelijke irriterende stoffen halveren. Op deze manier kun je toch van een glas wijn genieten zonder de blaas te veel te belasten.

Veelgestelde Vragen

Wat is de aanbevolen drank voor personen met een hyperactieve blaas?

Personen met een hyperactieve blaas kunnen baat hebben bij het drinken van water. Het is raadzaam om gefilterd of bronwater te gebruiken om extra stimulantia of irriterende stoffen die verergering kunnen veroorzaken, te vermijden.

Welke dranken kunnen hyperactiviteit van de blaas verminderen?

Kruidentheeën zoals kamille en pepermunt zijn bekend om hun rustgevende eigenschappen en kunnen hyperactiviteit van de blaas verminderen. Het is belangrijk om theesoorten te vermijden die cafeïne bevatten, aangezien dit de blaas kan stimuleren.

Is er een bepaald type thee dat voordelig is voor een overactieve blaas?

Kruidentheesoorten, vooral die zonder cafeïne, zijn potentieel gunstig voor personen met een overactieve blaas. Rooibosthee staat bijvoorbeeld bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Kan een specifiek vruchtensap helpen de symptomen van een overactieve blaas te verminderen?

Vruchtensappen met een laag zuurgehalte, zoals perensap, kunnen soms de symptomen van een overactieve blaas helpen verminderen. Het is evenwel belangrijk om vruchtensappen te vermijden die rijk zijn aan citrus, aangezien deze de blaas kunnen irriteren.

Zijn er dranken die positieve effecten op de blaasfunctie hebben?

Water is de veiligste keuze voor een goede blaasfunctie. Bovendien kunnen bepaalde kruidendranken een positieve invloed hebben. Het behoud van een goede hydratatie is essentieel voor de gezondheid van de blaas.

Welke niet-irriterende dranken worden aangeraden voor mensen met blaasproblemen?

De volgende dranken worden vaak aanbevolen voor mensen met blaasproblemen:

  • Gefilterd water: Het reinigen van water kan extra irritanten verwijderen.
  • Kruidenthee zonder cafeïne: Kies voor kalmerende kruiden zoals kamille.
  • Perensap: Sap met een laag zuurgehalte kan de blaas minder irriteren.
  • Kokoswater: Kan hydraterend werken zonder de blaas te prikkelen.
  • Rooibosthee: Bevat geen cafeïne en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Water met komkommer: Komkommer heeft een rustgevend effect op de blaas.

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom

Interstitiële Cystitis of Blaaspijnsyndroom: Oorzaken, Symptomen en Behandelingsopties

Wat is Interstitiële Cystitis? Interstitiële cystitis, ook wel blaaspijnsyndroom genoemd, is een chronische aandoening van de blaas. Deze aandoening veroorzaakt langdurige pijn en ongemak in de bla...

erectiestoornissen man

Erectiestoornissen: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Wat zijn erectiestoornissen? Erectiestoornissen, ook wel impotentie genoemd, zijn problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Dit kan leiden tot stress, een laag zelfbeeld en relatieprob...

prostaatstenen man

Prostaatstenen: 4 Oorzaken, Symptomen en Behandelingsoptie

Inleiding Prostaatstenen zijn een minder bekend maar significant probleem voor veel mannen. Deze kleine steentjes kunnen ongemakken en complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we de oorz...