De incontinentievergoeding - hoe werkt het?

De incontinentievergoeding: Inzicht in de tegemoetkoming incontinentiezorg in Vlaanderen.

In je zoektocht naar zorg en ondersteuning voor incontinentie kom je misschien het incontinentieforfait tegen. Dit is een waardevolle vergoeding die kan helpen bij de kosten van incontinentiebenodigdheden voor zowel mensen met zware zorg als niet-zelfstandigen. Bij Robin begrijpen we hoe cruciaal deze ondersteuning kan zijn, en we informeren je graag over hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen en wat het voor je kan betekenen.

Voor wie is de incontinentie-uitkering?

  • Zwaar zorgbehoevend

Als je dagelijkse zorg en ondersteuning nodig hebt, is de incontinentie-uitkering misschien iets voor jou. Het is van toepassing op mensen die gedurende een bepaalde periode thuiszorg hebben gehad en een bepaalde mate van incontinentie ervaren. Het is belangrijk om te weten dat een verblijf in een specifieke zorginstelling van invloed kan zijn op je recht op dit forfaitaire bedrag.

  • Niet-afhankelijke personen

Voor mensen die te maken hebben met onbehandelbare urine-incontinentie, zonder voldoende afhankelijkheid voor andere vormen van ondersteuning, kan het incontinentiekort ook van toepassing zijn. Er zijn specifieke voorwaarden waaraan je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Hoe kun je het Incontinentie Forfait aanvragen? 

De aanvraagprocedure is laagdrempelig en bedoeld om je te helpen. Voor mensen met zware zorg is het mogelijk om een aanvraag in te dienen via thuisverpleegkundigen of de maatschappelijk werkafdeling van je ziekenfonds. Ook als je geen thuiszorg ontvangt, zijn er manieren om dit te regelen en je aanvraag in te dienen.

Voor niet-zelfstandigen is de aanvraag iets gestructureerder. Je kunt het aanvraagformulier "Onbehandelbare incontinentie-forfait" aanvragen bij je ziekenfonds. Dit formulier moet worden ingevuld door je huisarts en opgestuurd naar de adviserend arts van je regionale ziekenfonds. Het is belangrijk om te weten dat dit wordt goedgekeurd voor een periode van drie jaar en jaarlijks wordt herzien. 

Financiële ondersteuning: Wat kunt u verwachten? 

De financiële voordelen van de incontinentie-uitkering kunnen aanzienlijk zijn. Voor sterk afhankelijke personen bedraagt de uitkering 575,70 euro per jaar (in 2023) en wordt jaarlijks geïndexeerd. Niet-afhankelijke personen ontvangen een bedrag van 187,90 euro per jaar (in 2023), dat ook jaarlijks wordt geïndexeerd.

Ben je klaar om een aanvraag te doen?

Bij Robin moedigen we je aan om goed geïnformeerd te zijn en te onderzoeken of je in aanmerking komt voor de incontinentie-uitkering. Het kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het beheren van de kosten van incontinentiebenodigdheden. Vergeet niet om regelmatig te controleren of je nog steeds in aanmerking komt als je eenmaal bent goedgekeurd.

Incontinentiezorg bij Robin 

Bij Robin begrijpen we de uitdagingen van incontinentiezorg. Naast incontinentieverzorging bieden we incontinentieondergoed van hoge kwaliteit, ontworpen voor comfort en bescherming. We geloven niet alleen in het leveren van producten, maar ook in het delen van nuttige informatie om je te helpen de beste zorg en ondersteuning te vinden.

Hopelijk heeft deze informatie over incontinentie ondergoed je geholpen bij je zoektocht naar ondersteuning. Als je vragen hebt, staan we altijd voor je klaar.

Meer informatie nodig : https://www.vlaanderen.be/incontinentieforfait 

Ga door, blijf lezen.

Ga naar alle blog artikelen
prostaatproblemen

Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

oorzaken vaak plassen bij vrouwen

12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

Sleutelgat incontinentie

Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...