Bekkenbodem oefeningen voor mannen, 3 oefeningen uitgelegd

bekkenbodemspieren oefeningen mannen
De bekkenbodemspieren spelen een cruciale rol in het algehele welzijn en de gezondheid van mannen. Helaas worden ze vaak over het hoofd gezien in het trainingsregime van mannen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van het trainen van de bekkenbodemspieren voor mannen en hoe dit kan bijdragen aan een verbeterde gezondheid en welzijn.

  Wat zijn bekkenbodemspieren?

  Voordat we ingaan op het belang van het trainen van de bekkenbodemspieren voor mannen, laten we eerst eens kijken naar wat de bekkenbodemspieren eigenlijk zijn. De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die zich onderaan het bekken bevinden. Ze ondersteunen de organen in het bekkengebied, zoals de blaas, darmen en in het geval van mannen, de prostaat. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het reguleren van de urinestroom, het beheersen van de stoelgang en het ondersteunen van de seksuele functie.

  Waarom is het trainen van de bekkenbodemspieren belangrijk voor mannen?

  Het trainen van de bekkenbodemspieren is niet alleen belangrijk voor vrouwen, maar ook voor mannen. Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Verbeterde urinaire controle

  Een van de belangrijkste voordelen van het trainen van de bekkenbodemspieren voor mannen is het verbeteren van de urinaire controle. Sterke bekkenbodemspieren helpen bij het voorkomen van urine-incontinentie, een veelvoorkomend probleem bij mannen, vooral naarmate ze ouder worden. Door regelmatig de bekkenbodemspieren te trainen, kunnen mannen hun blaas beter beheersen en lekkages voorkomen.

  2. Ondersteuning van de seksuele functie

  Naast urinaire controle spelen de bekkenbodemspieren ook een essentiële rol bij de seksuele functie van mannen. Sterke bekkenbodemspieren kunnen bijdragen aan een betere erectiele functie en kunnen helpen bij het voorkomen van problemen zoals erectiestoornissen. Bovendien kan het trainen van deze spieren de intensiteit van orgasmes verhogen, wat de seksuele ervaring kan verbeteren.

  3. Verlichting van prostaatproblemen

  Voor mannen kan het trainen van de bekkenbodemspieren ook helpen bij het verlichten van symptomen van prostaatproblemen, zoals prostaatpijn en urinaire problemen. Door de bloedtoevoer naar de prostaat te verbeteren en de spieren rondom het orgaan te versterken, kunnen mannen hun prostaatgezondheid bevorderen en ongemak verminderen.

  Hoe train je de bekkenbodemspieren?

  Nu we het belang van het trainen van de bekkenbodemspieren voor mannen hebben besproken, laten we eens kijken hoe je deze spieren effectief kunt trainen. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt doen:

  1. Kegel-oefeningen

  kegeloefening bekkenbodemspieren voor mannen

  Kegel-oefeningen zijn een van de meest effectieve manieren om de bekkenbodemspieren te trainen. Om deze oefeningen uit te voeren, span je de spieren rond je anus en urethra aan alsof je probeert te voorkomen dat je urine of gas lekt. Houd deze spanning 5-10 seconden vast en ontspan vervolgens. Herhaal dit 10-15 keer per sessie, meerdere keren per dag.

  De oefening stap voor stap uitgelegd

  1. Ga liggen en haal rustig adem. Maak het jezelf gemakkelijk.
  2. Span de bekkenbodemspieren ongeveer zes seconden aan. Blijf rustig ademen terwijl je aanspant.
  3. Span af en toe iets harder aan. Niet snel genoeg? Geen zorgen. Probeer het één keer in het begin en bouw het op.
  4. Laat je bekkenbodemspieren los en ontspan zes seconden.
  5. Herhaal dit tien keer.

  2. Squats

  squats bekkenbodemspieren trainen voor mannen

  Squats zijn niet alleen goed voor het opbouwen van kracht in de benen, maar ze kunnen ook de bekkenbodemspieren versterken. Door regelmatig squats te doen, kun je de spieren in het bekkengebied versterken en de algehele stabiliteit verbeteren.

  De oefening stap voor stap uitgelegd

  1. Zoek een vlakke ondergrond en plaats je voeten op heupbreedte, met je tenen recht naar voren gericht. Kantel je bekken lichtjes zodat je onderrug een kleine holte vormt.
  2. Buig je knieën en zak gecontroleerd naar beneden terwijl je je billen naar achteren beweegt, alsof je op een denkbeeldig krukje gaat zitten.
  3. Ga zo diep mogelijk, waarbij je heupen lager komen dan je knieën. Het is belangrijk om de 90-gradengrens met je benen te doorbreken voor een effectieve uitvoering van de oefening.
  4. Strek eventueel je armen naar voren voor meer balans en stabiliteit. Kom vervolgens langzaam omhoog, waarbij je je voeten plat op de grond houdt en je met je hielen duwt. In het begin kan het wat onwennig zijn en lijkt het alsof je achterover zou kunnen vallen, maar na wat oefening zal de beweging natuurlijker aanvoelen. Zodra je terugkeert naar de startpositie, heb je één herhaling voltooid.

  3. Yoga en Pilates

  Yoga en pilates bekkenbodemspieren trainen voor mannen

  Yoga en Pilates zijn uitstekende manieren om de bekkenbodemspieren te versterken en te stabiliseren. Veel yogahoudingen en Pilates-oefeningen richten zich op het versterken van de kernspieren, waaronder de bekkenbodemspieren.

  Conclusie

  Het trainen van de bekkenbodemspieren is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn van mannen. Door regelmatig deze spieren te trainen, kunnen mannen urinaire problemen voorkomen, hun seksuele functie verbeteren en prostaatproblemen verlichten. Met de juiste oefeningen en toewijding kunnen mannen een sterke en gezonde bekkenbodem ontwikkelen, wat resulteert in een betere kwaliteit van leven.

  Ga door, blijf lezen.

  Ga naar alle blog artikelen
  interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom

  Interstitiële Cystitis of Blaaspijnsyndroom: Oorzaken, Symptomen en Behandelingsopties

  Wat is Interstitiële Cystitis? Interstitiële cystitis, ook wel blaaspijnsyndroom genoemd, is een chronische aandoening van de blaas. Deze aandoening veroorzaakt langdurige pijn en ongemak in de bla...

  erectiestoornissen man

  Erectiestoornissen: Oorzaken, Behandeling en Preventie

  Wat zijn erectiestoornissen? Erectiestoornissen, ook wel impotentie genoemd, zijn problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Dit kan leiden tot stress, een laag zelfbeeld en relatieprob...

  prostaatstenen man

  Prostaatstenen: 4 Oorzaken, Symptomen en Behandelingsoptie

  Inleiding Prostaatstenen zijn een minder bekend maar significant probleem voor veel mannen. Deze kleine steentjes kunnen ongemakken en complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we de oorz...