Waarom heb ik urineverlies tijdens het vrijen? - 4 Oorzaken en Oplossingen

plassen tijdens het vrijen

Tijdens de seks kunnen mensen soms het gevoel hebben dat ze moeten plassen of ongewild urineverlies ervaren, wat vaak als gênant wordt ervaren. Dit fenomeen komt echter vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben, zoals druk op de blaas tijdens seksuele activiteit, stressincontinentie en de invloed van seksuele opwinding op het gevoel van de behoefte om te plassen. Het is belangrijk voor mensen die hiermee te maken hebben om te begrijpen dat er oplossingen zijn, zoals het raadplegen van een arts voor de juiste diagnose en behandeling, het doen van bekkenbodemoefeningen en het aanpassen van seksuele posities.

4 voorkomende oorzaken van urineverlies tijdens het vrijen

1. Seksuele respons en opwinding

Tijdens seksuele activiteit doorlopen individuen een reeks emotionele en fysieke stadia die resulteren in genitale veranderingen. Deze processen zijn essentieel voor seksueel genot en kunnen verklaren waarom sommige mensen onbewust urineren tijdens de daad.

Vrouwelijke opwinding

Bij vrouwen begint de seksuele opwinding meestal met een verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen, waardoor ze gezwollen en gevoelig worden. Vaginale lubricatie treedt op als een teken van de natuurlijke voorbereiding van het lichaam op geslachtsgemeenschap. Deze reactie varieert sterk van vrouw tot vrouw en kan beïnvloed worden door zowel psychologische als fysieke factoren.

Fysiologische veranderingen

 • Bloedtoevoer: Verhoogde doorbloeding leidt tot zwelling van de geslachtsorganen.

 • Hartslag en Ademhaling: Deze nemen toe als reactie op seksuele opwinding.

 • G-spot Zwelling: Dit gebied kan opzwellen, wat soms leidt tot onvrijwillig urineren tijdens seks.

 • Ontspannen Bekkenbodemspieren: Kan ook bijdragen aan urineverlies bij intens genot of orgasme.

2. Stressincontinentie

Stressincontinentie betreft het ongewild verlies van urine bij activiteiten die druk uitoefenen op de blaas, zoals hoesten, niezen, lachen, en seksuele activiteiten. Dit fenomeen treedt op wanneer de bekkenbodemspieren, die de urine moeten ophouden, zwak zijn.

3. Aandoeningen of infecties

Verschillende aandoeningen of infecties kunnen eveneens leiden tot urineverlies. Urineweginfecties (UWI's) en blaasontstekingen kunnen tijdelijke incontinentie veroorzaken. Chronische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen de blaasfunctie beïnvloeden en leiden tot incontinentie.

4. Overactieve blaas

Een overactieve blaas wordt gekenmerkt door een plotselinge en oncontrolerbare behoefte om te urineren. Tijdens seksuele activiteit kunnen deze dranggevoelens versterkt worden, waardoor er een grotere kans is op ongewild urineverlies.

  Anatomie en fysiologie

  A couple embracing, with a thought bubble showing a bladder and a question mark, symbolizing the concept of urination during intercourse

  Urineren tijdens het vrijen is een fenomeen dat verband houdt met de werking van het urogenitaal stelsel en de bekkenbodemspieren.

  Urogenitaal stelsel

  Het urogenitaal stelsel bij vrouwen bestaat uit de nieren, ureters, blaas en urethra, maar ook de interne geslachtsorganen. De blaas ligt vlakbij de vagina en baarmoeder, wat betekent dat tijdens seksuele activiteit druk op de blaas kan toenemen. Deze druk kan leiden tot onvrijwillige urinelozing.

  • Nieren: Filteren bloed en produceren urine.
  • Ureters: Transporteren urine van de nieren naar de blaas.
  • Blaas: Opslagplaats voor urine.
  • Urethra: Kanaal waardoor urine het lichaam verlaat.

  Bekkenbodemspieren

  De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen in het bekken, inclusief de blaas en de vagina. Zij zijn verantwoordelijk voor het behouden van continentie.

  • Contractie: Helpt bij het voorkomen van urineverlies.
  • Ontspanning: Maakt urineren mogelijk.

  Tijdens seksuele opwinding en activiteit kunnen deze spieren onbewust ontspannen, wat kan resulteren in onbedoeld urineverlies.

  Psychologische factoren

  A couple in bed, with a thought bubble above the person's head showing various psychological factors related to why they may urinate during sex

  Psychologische aspecten kunnen een significante rol spelen bij urinewegcontrole tijdens seksuele activiteit. Onderstaande subsecties behandelen specifieke factoren.

  Emotionele invloeden

  Emotionele toestanden hebben directe invloed op het lichaam. Tijdens intieme momenten kan een intense emotie zoals extase ertoe leiden dat de spieren die de urinebuis controleren, zich ontspannen. Dit kan resulteren in onvrijwillig urineverlies.

  Stress en angst

  Stress en angst zijn bekende factoren die de urinewegfunctie kunnen beïnvloeden. Ze kunnen leiden tot overactieve blaasspieren, waardoor de kans op een ongewilde plasreactie tijdens seksuele activiteiten toeneemt.

  • Voorbeelden:
   • Presteren: De druk om seksueel te presteren kan leiden tot angstgevoelens.
   • Negatieve ervaringen: Eerdere negatieve seksuele ervaringen kunnen stress veroorzaken bij volgende ontmoetingen.

  Behandelingsmethoden

  Er zijn specifieke behandelingsmethoden beschikbaar voor mensen die ongewild urineverlies ervaren tijdens seksuele activiteit. Deze methoden richten zich op het versterken van de bekkenbodemspieren of het aanpakken van de onderliggende oorzaken door medische interventie.

  Bekkenbodemtraining

  Bekkenbodemtraining omvat oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de blaas en urethra. Professionals zoals een fysiotherapeut kunnen patiënten leren hoe ze deze spieren effectief kunnen trainen.

  • Oefeningen: Kegeloefeningen zijn het meest bekend en worden vaak aanbevolen.
  • Schema: Regelmatig uitvoeren, vaak meerdere keren per dag.
  • Duur: Het kan enkele weken tot maanden duren voordat verbetering optreedt.

  Medische interventies

  Medische interventies kunnen bestaan uit het gebruik van medicatie of chirurgische opties, afhankelijk van de oorzaak en ernst van het urineverlies.

  Werkzame stof Toepassing
  Anticholinergica Verminderen blaascontracties
  Mirabegron Verbeteren blaascapaciteit
  • Chirurgische opties: Dit kan een optie zijn als andere behandelingen niet effectief zijn.
  Chirurgische ingreep Beschrijving
  Sling-procedures Plaatsing van een bandje onder de urethra
  Bulking-agenten Injecties om de urethra af te dichten
  • Consultatie: Een specialist beoordelen of deze interventies geschikt zijn.

  Communicatie en Ondersteuning

  Communicatie en ondersteuning spelen een cruciale rol bij het aanpakken van ongewenst urineverlies tijdens seksuele activiteit. Het openstellen voor dialoog en het zoeken naar professionele begeleiding kan bijdragen aan een positieve verandering.

  Communicatie met Partner

  De persoon die te maken heeft met urineverlies tijdens het vrijen wordt aangeraden dit openlijk te bespreken met hun partner. Dit helpt bij het creëren van begrip en ondersteuning binnen de relatie. Belangrijke punten om te communiceren zijn:

  • Gevoelens en Zorgen: Deel uw emoties en zorgen om misverstanden te voorkomen.
  • Seksuele Behoeften en Grenzen: Geef aan wat comfortabel aanvoelt en wat niet.

  Professionele Hulp

  Het inschakelen van een gezondheidsprofessional is aanbevolen voor verder advies en behandeling. Essentiële acties omvatten:

  • Consultatie bij een Uroloog: Een uroloog kan onderliggende medische oorzaken onderzoeken.
  • Verwijzing naar een Bekkenbodemtherapeut: Deze specialist kan hulp bieden met oefeningen die de bekkenbodemspieren versterken.

  Ga door, blijf lezen.

  Ga naar alle blog artikelen
  prostaatproblemen

  Prostaatproblemen: Effectieve Behandelingen en Preventie Strategieën

  Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen, vooral als ze ouder worden. De prostaat, een klier ter grootte van een walnoot, bevindt zich onder de blaas en omgeeft de urinebuis. Deze klier speelt ...

  oorzaken vaak plassen bij vrouwen

  12 Oorzaken van vaak urineren bij vrouwen

  Plassen of urineren is een normaal onderdeel van het leven en helpt het lichaam om overtollig water en andere afvalstoffen kwijt te raken. Maar als de aandrang om te plassen vaak toeslaat en je vak...

  Sleutelgat incontinentie

  Sleutelgat-incontinentie: wat is het en hoe te voorkomen?

  Sleutelgatincontinentie treedt op wanneer je je urine kunt ophouden tot het moment dat je bij de deur bent, maar dan plotseling het gevoel hebt dat je het niet meer kunt ophouden. Het kan ook gebeu...